Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a román belügyminiszter

2012. augusztus 6., hétfő 12:28 | aznap frissítve

Benyújtotta lemondását Ioan Rus román belügyminiszter, aki a Traian Băsescu államfő leváltásáról szóló népszavazás ügyében a belügyminisztériumra nehezedő „nyomásgyakorlás” miatt döntött így. Rus azt is elmondta, hogy hétfőn Victor Paul Dobre közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter is benyújtja lemondását.

Rus konkrétan Traian Băsescu felfüggesztett államfőt és Crin Antonescu ideiglenes államelnököt nevezte meg azon politikusok közül, akik részéről nyomás nehezedett rá. Azt mondta, nem lesz részese semmilyen törvénytelenségnek.

Sajtónyilatkozatában a távozó miniszter emlékeztetett arra, hogy a június 10-i helyhatósági választásokon – amelyet a Mihai Razvan Ungureanu vezette előző román kormány szervezett meg – 18,3 millióan szerepeltek a választói névjegyzékben. A referendum előtt Rus szerint a belügyminisztérium aktualizálta az adatbázist, így a szavazati joggal rendelkezők száma 21 366 fővel csökkent, vagyis 18 294 514 állampolgár maradt a névjegyzékben.

Ez ugyanaz a szám, amelyet Rus a népszavazás előtt is bejelentett, és amelyhez viszonyítva érvénytelen volt a Băsescu leváltásáról szóló népszavazás, hiszen a választóknak csak a 46,23 százaléka jelent meg az urnák előtt az érvényességhez szükséges 50 százalék plusz egy fős küszöbhöz képest. Rus emlékeztetett arra, hogy a helyhatósági választásokon a pártoknak nem voltak kifogásaik, ami azt jelenti, hogy a szavazások jól voltak megszervezve.

Korábban a Băsescut támogató ellenzék élesen bírálta a belügyminisztériumot, amiért augusztus 1-jén egy olyan iratot küldött az alkotmánybírósághoz, amelyben a már ismert 18,2 millió fős adat szerepelt, a következő nap viszont már azt jelezte egy másik átiratban, hogy a szaktárca nem vállalja a felelősséget a választói névjegyzék pontosságáért. Băsescu a múlt héten nyilvánosan felszólította Rust, hogy amennyiben utólag módosítják a választói névjegyzékben szereplők számát, ő és a minisztérium többi érintett alkalmazottja hivatalos okirat-hamisítást követnek el.

Az alkotmánybíróság augusztus 31-re halasztotta a döntést a Băsescu leváltásáról szóló népszavazás érvényessége ügyében, miután az illetékes intézmények ellentmondásos információkat közöltek az alkotmánybíróságnak arról, hogy hány szavazati joggal rendelkező román állampolgár van.

Kormányátalakítás jön

Kormányátalakítást jelentett be Victor Ponta román miniszterelnök a két miniszter távozása után. Ponta nemcsak Ioan Rus és Victor Paul Dobre helyére javasolt új minisztereket: Andrei Marga külügyminiszter helyett Titus Corlatean vezeti majd a román diplomáciát. Corlatean eddig igazságügyi miniszter volt, az igazságügyi szaktárca élére a kormányfő Mona Pivnicerut, a román legfelső bíróság egyik bíráját javasolta. A belügyminiszteri tárcát Mircea Dusa parlamenti kapcsolatokért felelős volt miniszter vezeti majd, ez utóbbi tisztséget pedig Dan Sova szociáldemokrata politikus tölti be. A közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszteri posztot a liberális Radu Stroe tölti be.

Az új minisztereket Crin Antonescu ideiglenes államfő is elfogadta, így várhatóan hétfőn este teszik le hivatali esküjüket. A román miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is korlátozott hatáskörű, hiszen az év végén parlamenti választások lesznek Romániában, de addig is meg kell teremteniük az ország stabilitását. Ponta azzal vádolta Băsescut, hogy „romboló háborút” folytat, és ezzel „ellehetetlenítette a kormány munkáját”.

Rovatok