Index Vakbarát Hírportál

Összecsaptak Sydneyben a Mohamed-film miatt tüntetők a rendőrökkel

2012. szeptember 15., szombat 11:32

Többen megsebesültek szombaton Sydneyben, ahol az iszlámot és Mohamed profétát gyalázó film ellen tüntetők az amerikai főkonzulátus előtt rendőrökkel csaptak össze. Ausztrália legnagyobb városában mintegy ötszáz muzulmán vonult fel az amerikai képviselet épületének közelében. "A mi halottainkat a mennybe, a ti halottaitokat a pokolba!", "Lefejezni mindenkit, aki az iszlámot gyalázza!" – ilyen és ehhez hasonló feliratok voltak olvashatóak a tiltakozók által magasra emelt transzparenseken.

Többen be akartak hatolni a főkonzulátus épületébe, de a rendfenntartók könnygázzal és kutyákkal megállásra kényszerítették őket. A tömegből válaszként üvegekkel és kövekkel dobálták meg a rendőröket. Az összecsapásokban többen súlyosan megsebesültek, köztük rendőrök is. "Ez nem erőszakos tiltakozásként indult, de az embereknek nem tetszik, ha azt látják, hogy testvéreiket kutyákkal támadják, és a végén a kórházban kötnek ki" – mondta az újságíróknak a tüntetők szóvivője.

A segélyek is veszélyben?

Közben az amerikai politikusok egyre keményebben fogalmaznak a bengázi nagykövetséget ért korábbi támadás után. Az amerikai republikánusok elnökjelöltj, Mitt Romney a kisebbségek és a diplomáciai képviseletek védelmétől tette függővé az Egyiptomnak nyújtott washingtoni segélyek folytatását pénteken New Yorkban.

Romney kijelentette: ha Egyiptom a jövőben is számítani akar az Egyesült Államoktól kapott segélyekre, akkor meg kell védelmeznie az országban élő kisebbségek jogait, valamint az amerikai és más nemzetek nagykövetségeit. Barack Obama kihívója egyúttal az Izraellel kötött békeszerződés betartására is figyelmeztette a kairói kormányt. Mint fogalmazott, a Washington és Kairó közötti "baráti és szövetségesi kapcsolatok, valamint a pénzügyi támogatás fenntartása érdekében Egyiptomnak tiszteletben kell tartania az Izraellel kötött békeszerződést".

Egyiptom évente mintegy 1,5 milliárd dollárnyi katonai segélyt kap az Egyesült Államoktól.

Rovatok