Index Vakbarát Hírportál

A Hezbollah vezetője tüntetésre szólít fel

2012. szeptember 16., vasárnap 23:46

A Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője tüntetésekre szólította fel a libanoniakat az iszlámot gúnyoló amerikai amatőr film miatt vasárnap, néhány órával az után, hogy befejezte libanoni látogatását XVI. Benedek pápa. "Az egész világnak látnia kell a haragot az arcotokon, az ökölrázásotokban és érezni a kiáltásotokban" - hangoztatta Haszan Naszrallah sejk egy tévében közzétette felhívásában.

Naszrallah arra szólította fel a libanoniakat, hogy hétfőn Bejrút déli részén, szerdán Türoszban (Szúr), pénteken Baalbekben, szombaton Bint-Dzsbeilben, vasárnap pedig Hermel városában demonstráljanak. Óva intette a muzulmánokat a nagykövetségek elleni támadásoktól, és önmérsékletre szólította a libanoni muzulmánokat és keresztényeket, nehogy felekezeti viszállyá fajuljon a film miatti felháborodás.

A Kaliforniában készített videofilm gúnyolja és gyalázza Mohamedet és a muzulmánokat. Számos arab országban heves Egyesült Államok-ellenes megmozdulások voltak az elmúlt napokban.

A Hezbollah-vezető szerint a film az eddigi legsúlyosabb támadás az Iszlám ellen, súlyosabb, mint Salman Rushdie Sátáni versek című könyve, az afganisztáni koránégetés vagy az európai médiában közzétett, Mohamedet gyalázó gúnyrajzok voltak. A nemzetközi intézményeknek az országokra és kormányokra kötelező érvényű határozatokat kell hozniuk a vallásgyalázás betiltására - mondta Naszrallan.

Rovatok