Index Vakbarát Hírportál

Magyar oktatókat keresnek a MOGYE-ra

2012. szeptember 21., péntek 23:24

Magyar oktatói állásokra hirdetnek versenyvizsgát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) azért, hogy a magyar tannyelvű oktatás is megfeleljen az akkreditációs feltételeknek - közölte Ecaterina Andronescu oktatási miniszter pénteken, miután a MOGYE tanáraival folytatott megbeszélést a Maros megyei prefektusi hivatalban, Victor Ponta miniszterelnök jelenlétében.

A miniszter rámutatott: főállású oktatókra van szükség a magyar oktatásban, mert e nélkül az egyetem nem tudna megfelelni a márciusi, ötévente sorra kerülő újra-akkreditálás szakmai követelményeinek.

„Meg kell erősödnie az oktatói közösségnek, sikeresen túl kell jutni az akkreditáción, és akkor tárgyalhatunk, és tárgyalni is fogunk az intézetek megalakításáról, a törvényes előírásoknak megfelelően" - mondta Andronescu.

A MOGYE-n azért feszült a helyzet, mert az egyetem román többségű vezetése következetesen megtagadta a magyar oktatás önálló intézetekbe szervezését, amit másfél éve törvény ír elő. Az egyetem vezetőinek álláspontja szerint ha az oktatás nyelve szerint külön tanszékekbe és intézetekbe szerveznék a magyar és a román oktatást, akkor a magyar intézeteket a főállású oktatók hiánya miatt nem akkreditálná a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIS), de lehet, hogy még a román intézeteket sem. A magyar orvosképzés akkreditációs problémáinak áthidalása érdekében a magyarországi orvosi egyetemek már 2011-ben felajánlották segítségüket. A magyarországi tanárok ideiglenes alkalmazásának lehetőségét a MOGYE vezetősége mindeddig elhárította.

Andronescu kijelentette, hogy nem vállalhatja annak felelősségét, hogy egy olyan rangos tanintézmény, mint MOGYE, elbukja a minőségellenőrzést, ezért az intézetek megalakításáról csak a tanári állások betöltése után kerülhet sor.

A miniszter hozzátette, hogy valószínűleg megismétlik az egyetemi választásokat is, és így betöltik a magyar közösség képviselőinek járó 13 helyet a MOGYE szenátusában, hasonlóképpen a magyar tantestület maga választhatja meg képviselőit a tanszékek és karok vezetőségébe.

A marosvásárhelyi tanácskozás első két órájában Victor Ponta miniszterelnök is részt vett, aki távozáskor azt mondta: törvényes és méltányos megoldásra van szükség a MOGYE-n, amelynek megatalálására jelenlétével is ösztönözni akarta az oktatási minisztert és az egyetem tanárait.

Kormány is bukott a MOGYE miatt

Áprilisban az akkor még ellenzéki Victor Ponta, a Szociálliberális Szövetség vezetőjeként bizalmatlansági indítványt nyújtott be Mihai Razvan Ungureanu kormánya ellen, mert az rendeletben magyar kart hozott létre a MOGYE-n. A bizalmatlansági szavazás április 27-én sikeres volt, és Ponta alakíthatott kormányt.

Rovatok