Index Vakbarát Hírportál

Halálos tüntetés a líbiai erőszak ellen

2012. szeptember 22., szombat 07:33 | aznap frissítve

Tüntetők megostromolták szombatra virradóra az Anszar as-Saría nevű iszlamista csoport főhadiszállását a kelet-líbiai Bengáziban és elűzték onnan a szervezet tagjait, fegyvereket zsákmányoltak, majd felgyújtották a bázist. Kórházi források szerint az ostromot kísérő erőszakcselekményekben legalább egy ember meghalt és húszan megsérültek, más hírek négy halottról és negyven sebesültről szólnak.

Hírügynökségek helyszíni és szemtanúkra hivatkozó jelentéseiben sok az ellentmondás azzal kapcsolatosan, hogy mi és hogyan történt Bengáziban az éjszaka.

A kelet-líbiai városban péntek este kezdődtek a spontán tüntetések, becslések szerint mintegy harmincezren tiltakoztak a Líbiában megerősödött fegyveres milíciák ellen. A tiltakozás fő célpontja az Anszar as-Saria nevű, iszlám szélsőségesek irányította fegyveres csoport volt, amelyet gyakran ér az a vád, hogy olyan muzulmánokra támad, akik nála kevésbé szigorúan értelmezik az iszlámot. Az as-Saria tagjai részt vettek a bengázi amerikai konzulátus ellen szeptember 11-én végrehajtott, Christopher Stevens amerikai nagykövet halálához vezető támadásban.

A szalafista szervezet bengázi főhadiszállásánál összegyűlt tömeg a milíciák betiltását sürgető jelszavakat skandált, s transzparensein azt követelte, hogy a kormány szerelje le ezeket a csoportokat, s építsen ki a biztonság szavatolására megfelelő rendőri erőt. A tüntetőkkel szemben felsorakoztak az Anszar as-Saria hívei is, de összetűzés nem történt. A fegyveres szalafisták azonban szembeszálltak a tömeggel, és tüzet nyitottak, majd teherautókkal elmenekültek a helyszínről.

A több ezer fősre nőtt feldühödött tömeg ezután elárasztotta a bázist, a tüntetők leszaggatták a szervezet lobogóit, felgyújtották autóikat, lefoglalták fegyvereiket, s közben azt kiáltozták, hogy "soha többé al-Kaida". A CNN hírtelevízió úgy tudja, hogy a tüntetők legalább 20 foglyot szabadítottak ki a bázisból.

Egyes hírek szerint a tiltakozók a rendőrséggel és a katonasággal együtt indítottak összehangolt ostromot az Anszar as-Saría főhadiszállása ellen, más tudósítások spontán népharagról szólnak. Értesülések szerint a bengáziak máshonnan is elűzték a szervezet fegyvereseit, vagyis megtisztították a várost a szalafista milíciától.

A CNN szerint tüntetők gyülekeztek a kormányhoz hű hadsereg laktanyáinál is, így egy dandár főhadiszállásánál is, ahol puskaropogást is lehetett hallani. Kormányellenes csoportok, feltehetően kihasználva a szalafisták elűzése miatti lelkesedést, megkísérelték a katonaság és a rendőri erők ellen fordítani a demonstrálókat.

Mohamed Magarif parlamenti elnök (ideiglenes államfő) megköszönte a tüntetőknek, hogy segítettek elűzni a fegyveres csoportokat, de arra kérte őket, hogy hagyják abba a rendbontást és menjenek haza.

A milíciák a Moammer Kadhafi elleni felkelés alatt jöttek létre, s a diktátor bukása óta eltelt időszakban tovább erősödtek. Részt vettek az állami intézmények, lakónegyedek védelmében, de sok vád érte őket azért, mert sokszor fegyveres bandaként viselkedtek, embereket vettek őrizetbe önkényesen, megfélemlítették bírálóikat, és egymással tűztek össze.

Megfigyelők szerint ezek a fegyveres csoportok erősebbekké váltak, mint a reguláris biztonsági erők - automata fegyvereik, rakétagránátjai és nehézgéppuskával felszerelt járműveik vannak - , s az állami szervek egyelőre képtelenek megzabolázni őket. Egy részük nem kötődik semmilyen ideológiához, de vannak köztük szélsőséges iszlamista irányítás alatt állók is.

Rovatok