Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu meghúzta, hol a határ

2012. szeptember 27., csütörtök 22:12

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő az ENSZ Közgyűlésében csütörtökön kijelentette, hogy Iránnak 2013 közepére elég alapanyaga lehet egy atombomba elkészítéséhez, ennek megakadályozásához pedig világos üzenetre van szükség. Netanjahu szerint az egyetlen mód, hogy békésen megakadályozzák az iráni atomfegyvert, ha egyértelmű határvonalat húznak Teherán atomprogramjában.

Netanjahu szerint Teherán megvalósította az urándúsítás első szakaszát, 70 százalékban már tető alá hozta nukleáris programját. Úgy vélte, Izrael és az Egyesült Államok közösen kijelölhet egy utat, amellyel megakadályozzák Iránt törekvésében. „Izrael megbeszéléseket folytat az Egyesült Államokkal erről a témáról és biztos vagyok abban, hogy közösen ki tudunk jelölni egy utat" – mondta.  redline

Izrael úgy tekint egy atomfegyver birtokában lévő Iránra, mint amely létében fenyegetné, utalva arra, hogy Irán tagadja a holokauszt megtörténtét, és Izrael elpusztítására szólít fel. Emellett olyan rakétákat fejleszt, amelyekkel elérheti Izraelt, továbbá támogatja a zsidó állammal ellenséges arab csoportokat.

„Vegyük az atomfegyver nélküli iráni agressziónak ezt a listáját, és akkor képzeljük el ugyanezt atomfegyverrel" – mondta Netanjahu. Úgy vélte, hogy amennyiben világos határt szabnak, akkor Irán visszakozni fog.

Azt mondta, hogy az elmúlt hét évben bevezetett szankciók nem vezettek eredményre. Ez ellentmond annak a csütörtökön kiszivárgott, az izraeli kormánynak készült jelentésben, amely szerint Iránt súlyosan érintik a nemzetközi szankciók. A jelentés nem sokkal az után került napvilágra, hogy az izraeli külügyminiszter azt jósolta, egy éven belül az arab tavasz forradalmaihoz hasonló felkelés törhet ki Irán jelenlegi vezetői ellen.

Az izraeli vezetők az elmúlt hetekben többször figyelmeztettek arra, hogy ha Irán folytatja atomprogramját, akkor a zsidó állam egyoldalú katonai lépéseket tehet. Az Obama-kormányzat igyekszik távol tartani Izraelt a katonai akciótól, mert attól fél, hogy annak következményeként az Egyesült Államokat is belerántja a konfliktusba és a novemberi amerikai választások előtt háborús körülmények alakulhatnak ki a régióban.

Rovatok