Index Vakbarát Hírportál

Komplett városrészt rombol le a szír rezsim

2012. október 1., hétfő 10:00

A szíriai biztonsági erők szerint több ezer ember kerülhet az utcára, miután a nyugat-szíriai Hama városát buldózerek szállták meg a terrorveszélyre hivatkozva Már nemcsak a tankok gyűrűjétől kell rettegnie majdnem harmincezer hamai lakosnak – írja a CNN.

A zömében szegények által lakott Mesha Alarbaeen negyedet ugyanis pár napja buldózerek szállták meg. Egy helyi lakos, Osamah szerint eddig már 120 házzal végeztek a gépek. Hozzátette, hogy bár június óta valóban voltak lázadó erők a városnegyedben, ennek ellenére is azok gyűjtőhelye maradt, akik békés módszerekkel tiltakoztak Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen. Az állami Szíriai Arab Hírügynökség épp erre, vagyis a tömegesen előforduló terrorista fegyveres erőkre hivatkozik, mikor a rombolások miértjét magyarázza.

Folytatják a tüzérségi támadásokat

Heves tüzérségi tűz alá vették a szíriai kormányerők hétfőn a déli Deraa és a középső Homsz tartomány több területét, és megszakítás nélkül támadták az északi nagyváros, Aleppó lázadók kezén lévő negyedeit is - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A Deraa tartománybeli Tafasz város elleni támadásban legkevesebb öten vesztették életüket – köztük polgári személyek –, és többen megsebesültek a londoni központú szervezet szerint, ami aktivisták és orvosok kiterjedt szíriai hálózatától kapja értesüléseit. Az OSDH jelentésében megjegyzi, hogy a térségben, csakúgy mint a kormánycsapatok által támadott többi régióban is, hiány van gyógyszerekből és orvosi eszközökből.

A hírügynökség azt is megemlíti, hogy a biztonsági erők nagy mennyiségű fegyvert találtak a környéken. Ezért engedtek be néhány héttel ezelőtt buldózereket a negyedbe. „Nem kímélik a lakosságot, holott épp a legszegényebbek élnek itt” – panaszkodott a CNN-nek Abdallah, egy másik helyi lakos. A legtöbb lakos elmenekült az otthonából és mivel nincs hova menni, az utcán húzzák meg magukat – mondta.

Ennek ellenére így is vannak páran, akik maradtak otthonaikban. Egy névtelenül nyilatkozó nő arról mesélt, hogy két kicsi gyerekkel kénytelen az utcán élni, miután férjét elhurcolták mellőlük, lakásukat pedig felgyújtották.

Az elkeserítő helyzetről számtalan amatőr videó szivárgott ki, amikkel az aktivisták próbálják bizonyítani igazukat. Ezeken a felvételeken az látszik, ahogy a buldózerek porig rombolnak komplett házakat, miközben a biztonsági erők felügyelnek a munkálatokra, miközben házról házra járva kényszerítik a lakókat arra, hogy távozzanak.

A rezsimhez hű bandák némelyike akár erőszakos módszerektől sem riadnak vissza. „Pár napja az egyik banda megrohanta egy ellenálló lakását, kirángatta annak nejét, akit teljesen levetkőztettek, és meztelenül, egy tank tetején hurcolták végig a negyeden” – mesélte egy másik szemtanú, Khaled.

Az ott élők szerint azonban a rezsim ezzel a lépésével épp ellentétes hatást ér el, mint amit vár, ugyanis egyre többen támogatják az ellenállókat, mondta Osamah a CNN-nek. „A kormány megpróbálja elvágni a lázadók segédvonalát azzal, hogy porig rombolja Meshaa Alarbaeent, de így csak az Aszad ellen táplált gyűlöletet szítják.”

Rovatok