Index Vakbarát Hírportál

Leszavazták az iráni reformtervet

2012. október 7., vasárnap 16:54

Az iráni parlament vasárnap felfüggesztette az élelmiszerek és az üzemanyag árának állami támogatását csökkentő reformot az ország valutájának rohamos gyengülése miatt - jelentette a helyi média. A szubvenciók reformja Mahmúd Ahmadinezsád államfő gazdaságpolitikájának sarokköve, így a parlament döntése az iráni rial szabadesése miatt amúgy is sokat támadott elnök politikai vereségének számít.

A jelenlevő 240 képviselő közül 179 szavazta meg a reform második szakaszának leállítását. A reform azzal enyhítene a költségvetés terhein, hogy több tízmilliárd dollárral csökkentené az élelmiszerek és üzemanyagok fogyasztói árát kiegészítő állami szubvenciókat. A szegényebbeket készpénzzel kompenzálták volna a drágább termékekért.

Már három árfolyam van

A parlament ugyancsak vasárnap jóváhagyta azt a kerettörvényt, amely korlátozza a kormányt abban, hogy több fajta árfolyamot használjon külföldről származó bevételeiben, továbbá kötelezte, hogy bizonyos alapok ismét az államkassza részét képezzék. A törvény részleteit a jövő héten vitatják meg.

A közelmúltban hozott gazdasági intézkedések nyomán Iránban már háromféle árfolyam létezik: a dollár hivatalos árfolyama az importált élelmiszerek és gyógyszerek esetében 12 ezer 260 rial, az ipari eszközöknél ennek a dupláját számítják fel, míg a feketepiacon 30 ezer rialt adnak egy dollárért. Több képviselő is azzal vádolja Ahmadinezsád kormányzatát, hogy hasznot húz az eltérő árfolyamokból.

Kivéreztetik a szankciók

MInt azt korábban megírtuk, az iráni valuta, a riál árfolyama egy hét alatt negyven százalékot esett a dollárral szemben. A rohamos pénzromlás oka a nyugati gazdasági szankciók, amik gyakorlatilag összeroppantották az iráni gazdaságot. Az olajtermelés a tavalyi felére esett vissza, de ennél is nagyobb gond, hogy az országban alig lehet benzinhez jutni. Irán ugyanis hiába a világ egyik legnagyobb olajtermelője, finomító kapacitások híján az üzemanyagot külföldről szerzi be.

Rovatok