Index Vakbarát Hírportál

Egy ajándékcsomag miatt rágott be Mexikó

2012. október 8., hétfő 16:39

Akár újabb diplomáciai bonyodalmat okozhat az a francia állampolgárságú nő, akit 2009-ben 60 év börtönre ítéltek emberrablásokban való részvételéért. A nőt, aki végig tagadta bűnösségét, már a korábbi elnök Nicolas Sarkozy is megpróbálta kiszabadítatni.

Újra kiéleződhet a feszültség Franciaország és Mexikó között, miután a francia államfő felesége, Valérie Trierweiler ajándékcsomagot küldött egy Mexikóban 60 évre ítélt francia nőnek még a múlt héten –  írja a The Guardian. A Le Parisienre hivatkozva kiderült, mi volt a csomagban: a first lady könyveket, sminkkészletet és csokoládét küldött a fogságban tartott nőnek, és mindezt addig teszi, amíg ki nem szabadítják honfitársát. A Mexikóban egy emberrabló banda tagjaként letartóztatott Florence Cassez valóságos hős hazájában, még az előző elnök, Nicolas Sarkozy is foglalkozott vele. A Cassez szabadulásáért felelős bizottság vezetője, Jean-Luc Romero szerint fontos éreztetni a nővel, hogy az Elyséé palota kitart mellette és bíznak szabadulásában.

A most 37 éves Florence Cassez-t 2005-ben tartóztatták le Mexikóban, miután egy emberrabló banda egyik tagját vélték felfedezni személyében. A tárgyalásra 2009-ben került sor, ennek során a francia nőt hatvan év börtönre ítélték. Cassez ügyvédje, Frank Berton szerint az ügy valóságos jogi  zsákutca. Mexikóban, ahol a bandák rendszeresen rabolnak el embereket, Cassez esete nem ébreszt semmilyen szimpátiát az emberekben, a rablások áldozatai pedig egyenesen amiatt háborognak, hogy a nő ne részesülhessen különb elbánásban, de főleg ne bocsáthassák szabadon. A francia közvélemény azonban a mai napig koncepciós pernek tartja az eljárást, ugyanis gyanúsnak tartották a mexikói hatóságok letartóztatási eljárását, valamint azt, hogy a túszok, akiknek végig be volt kötve a szemük, hogyan ismerhették fel magabiztosan a nőben egyik elrablójukat, pusztán annak hangja alapján.

A mexikói hatóságok munkájának megkérdőjelezése feszültté tette a viszonyt a két ország között, főleg azután, hogy Sarkozy minden nap kapcsolatot tartott a nővel, ráadásul 2011-ben egy francia-mexikói közös rendezésű kulturális évet akart a nő tiszteletére rendezni. Sarkozy óta annyit változott a helyzet, hogy a francia diplomácia óvatosabb: Franciaország egy mexikói diplomatája szerint hagyni kell, hogy a mexikói igazságszolgáltatás tegye a dolgát, és meg fog oldódni az ügy. Jean-Luc Romero hozzátette, hogy a júniusi Mexikóban tartott G20 találkozón Hollande arra kérte, tegyenek meg mindent a nő érdekében, de úgy, hogy az ne tűnjön nyomásgyakorlásnak részükről. Márciusban meg is mozdult valami: bár a mexikói legfelsőbb Bíróság 3-2 arányban leszavazta Cassez szabadon bocsátását, de ígéretet tett arra, hogy újfent bíróság elé kerül az ügy. Új döntés legkorábban 2013 elején várható.

Ez az ügy is biztosan szóba kerül majd, ugyanis Francois Hollande jövő héten  épp a decemberben beiktatásra kerülő új elnököt, Enrique Peña Nietót fogadja az Elysée palotában – miközben felesége Angélica Riverát, Mexikó first ladyjét fogadja majd.

A kiszabadítási eljárás kísértetiesen hasonlít ahhoz, melyet 2007-ben folytatott az Európai Unió néhány bolgár nővérért. Mint ismeretes, a nővéreket azzal vádolta meg az akkor még Moammer Kadhafi által vezetett Líbia, hogy szánt szándékkal fertőzték meg az általuk kezelteket AIDS-szel. Akkor Nicolas Sarkozy sokat kardoskodott a nők kiszabadításáért, akit a tárgyalások sikeres lezárása után a színfalak mögött dolgozók azzal vádoltak, hogy ellopta előlük a dicsőséget.

Rovatok