Index Vakbarát Hírportál

Az EU kapta a Nobel-békedíjat

2012. október 12., péntek 11:16 | aznap frissítve

Az Európai Unió kapta 2012-ben a Nobel-békedíjat, mivel az indoklás szerint a szervezet és elődjei hat évtizeden keresztül hozzájárultak a béke, a demokrácia és az emberi jogok ügyének előmozdításához Európában. Az Európai Uniót megelőző Európai Szén- és Acélközösség éppen 1952-ben, hatvan éve jött létre.

Az öttagú bírálóbizottságot vezető Thorbjørn Jagland – aki egyben az Európa Tanács főtitkára is – az indoklásában azt is elmondta, hogy az EU közelebb hozta Franciaországot és Németországot, valamint segített megerősíteni a demokráciát Közel-Kelet-Európában. A bizottság szerint az EU segített „a háború kontinenséből a béke kontinensévé" változtatni Európát.

Miközben egyre többször merülnek fel kérdések az EU jövőjével kapcsolatban, Jagland nem csinált belőle titkot, hogy a döntés üzenet is az európai közvéleménynek: „őrizzék meg, amit elértek a kontinensen."

A Nobel-békedíjat odaítélő norvég bizottság titkos listáján 231 személy és szervezet szerepelt. A bejelentéshez közeledve mindig megindulnak a találgatások, és már csütörtök késő este is Európa tűnt a befutónak. Jagland a norvég Aftenpostennek annyit árult el, hogy nem volt nehéz egyhangú döntést hozniuk.

Óriási megtiszteltetés, hogy az Európai Unió kapja idén a Nobel-békedíjat, mondta rendkívüli sajtótájékoztatóján José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben.

Habár általában személyek kapják a díjat, de az elmúlt évtizedekben többször is előfordult már, hogy valamilyen szervezetet tüntettek ki.

A Nemzetközi Vöröskereszt például már kétszer, 1917-ben, és 1944-ben is megkapta az elismerést a két világháború alatt végzett munkájáért, 1963-ban pedig A Vöröskereszt Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségével megosztva díjazták. Az ENSZ menekültügyi ügynöksége 1954-ben és 1981-ben is Nobel Békedíjas lett.

2005-ben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és akkori vezetője, Mohamed el-Baradei kapta a díjat, míg legutóbb 2007-ben díjaztak szervezetet, akkor a klímaváltozással foglalkozó kormányközi szervezet Al Gore-ral megosztva kapta az elismerést.

Rovatok