Index Vakbarát Hírportál

Liberális Líbia új kormányfője

2012. október 15., hétfő 00:54

Új kormányfőt választott vasárnap este a líbiai parlament, a korábbi diplomata és emigráns ellenzéki Ali Zidan feladata, hogy olyan kormányt alakítson, amelynek összetétele megfelel az országon belüli különféle csoportoknak.

Az új kormányfő, Ali Zidan a liberális táborba sorolt korábbi jogvédő. Az 1980-as években a tavaly elűzött diktátor, Moammer Kadhafi rezsimjét képviselte külföldön, de átállt az ellenzék oldalára, az egyik legrégebbi ellenzéki mozgalomhoz, a Nemzeti Front Líbia Megmentéséért nevű csoporthoz csatlakozott.

A parlamenti szavazáson 93-85 arányban győzte le a Muzulmán Testvériség jelöltjét, Mohammed Hararit, aki a helyi önkormányzatokért felelős miniszter az átmeneti kormányban. Az előző miniszterelnök megbukott, miután az általa összeállított kormány nemtetszést váltott ki a parlamentben és azon kívül is.

Az észak-afrikai arab országnak nagy szüksége lenne egy életképes kormányra, hogy a Kadhafi-rezsim megdöntéséhez vezető harcok után összpontosítani lehessen újjáépítésre és a regionális ellentétek okozta sebek begyógyítására.

A  kormányalakítás régóta húzódik, és ebből a Kadhafi bukása utáni biztonsági űrt betölteni próbáló félkatonai csoportok húznak hasznot. Líbia keleti részén különösen nyugtalan a helyzet. Szombaton Bengáziban sikertelen merényletet követtek el  a helyi rendőrfőnök ellen; pokolgépet rejtettek az autójába, és távirányítással működésbe hozták.

Rovatok