Index Vakbarát Hírportál

Állami gyász a bejrúti merénylet után

2012. október 20., szombat 12:46 | aznap frissítve

Állami gyászt hirdetett szombatra a libanoni kormány azoknak az áldozatoknak az emlékére, akik a pénteki bejrúti pokolgépes terrorista merényletben haltak meg.

A legfrissebb adatok szerint nyolcan vesztették életüket a hatalmas robbanásban, és több mint százan megsebesültek. A halottak között van Viszam al-Haszan tábornok, a libanoni belbiztonsági erők hírszerzési főnöke. A libanoni állami hírügynökség jelentése szerint a tábornok gépkocsikonvoja volt a célpontja a pénteki támadásnak, amelyet gépkocsiba rejtett, nagy robbanóerejű pokolgéppel hajtottak végre. A brit hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a tábornok vezette azt a bizottságot, amely a 2005-ben megölt libanoni kormányfő, Rafik Hariri meggyilkolásának az ügyében nyomozott. A tábornok a szíriai Aszad-rendszerrel szemben felsorakozó libanoni ellenzékhez állt közel.

Hírügynökségi beszámolók szerint szombaton a támadás elleni tiltakozásul libanoniak több helyen is utakat zártak le égő autógumikkal a fővárosban és az ország más településeinek a környékén. Az állami gyász keretében országszerte zárva maradtak az üzletek és az iskolák, valamint félárbocra eresztették a libanoni zászlókat a kormányépületeken.

A robbantás elkövetését egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára. Egyelőre nem tudni, hogy ki áll a merénylet mögött, és a támadás kapcsolatba hozható-e a szomszédos Szíriában dúló háborúval. A robbantást elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, valamint az orosz külügyminisztérium, a szíriai kormány, Irán és a Hezbollah is.

Rovatok