Index Vakbarát Hírportál

Közbelépett a hadsereg Bejrútban

2012. október 22., hétfő 13:22

Több ember megsebesült hétfőre virradóra Bejrútban a síita és szunnita fegyveresek közötti összecsapásokban. Főleg a szunnita többségű városnegyedekben törtek ki harcok a Szaúd-Arábia által támogatott ellenzéki csoportok, illetve a kormány Szíriához és Iránhoz közel álló hívei között.

A főváros déli részén, a nemzetközi repülőtér felé vezető út felől lövések hallatszottak az éjszaka. A hadsereg itt lépett közbe, megpróbálva helyreállítani a rendet. A helyi televízióban katonákat és harckocsikat lehetett látni, amint behatoltak Bejrút egyes negyedeibe, ahol álarcos fegyveresek uralták az utcákat. A katonák megpróbálták eltávolítani az ellenzéki tüntetők által felállított utcai akadályokat. Lövöldözések zaja hallatszott az éjjel a város központi részéből is.

A zavargások több napja tartanak Libanonban, miután pénteken autóba rejtett pokolgép robbant a libanoni főváros egyik keleti, keresztény negyedében. A robbantásban legalább nyolc  ember meghalt, köztük Viszam al-Haszan tábornok, a belbiztonsági erők hírszerzési főnöke, aki a szíriai Aszad-rendszerrel szemben felsorakozó libanoni ellenzékhez állt közel. Szaad Haríri ellenzéki vezető Damaszkuszt vádolta a merénylet elkövetésével.

Az AFP francia hírügynökség emlékeztet: maga Nadzsíb Mikáti miniszterelnök is szunnita, akárcsak a kormány több minisztere, de ennek a vallási közösségnek a többsége Szaad Harírit támogatja. Neki viszont meggyőződése, hogy a kormányt főleg a "legádázabb ellenfél", vagyis a radikális síita Hezbollah szervezet - Teherán és Damaszkusz szövetségese - tartja ellenőrzése alatt. Az ellenzék emiatt is a libanoni kormány azonnali lemondását követeli, és személyesen Nadzsíb Mikáti miniszterelnököt teszi felelőssé a pénteki bejrúti merényletért.

Rovatok