Index Vakbarát Hírportál

Élő adásban vetkőzött az ukrán feminista

2012. október 26., péntek 17:20

Megvillantotta kebleit az al-Dzsazíra arab hírtelevízió angol nyelvű élő adásában egy ukrán feminista, így tiltakozva a nők teljes testét és arcát eltakaró iszlám viselet, a burka ellen. (Az akció a videó végén látható.)

"Inkább a meztelenség, mint a burka" - mondta Inna Sevcsenko, az ukrán FEMEN feminista csoport franciaországi emigrációban élő vezetője, mielőtt levette felsőrészét a vele készült interjú közben. A 22 éves aktivista csütörtökön az iszlám és a feminizmus kapcsolatát boncolgató The Stream című esti műsor vendége volt. Váratlan akciója miatt a katari székhelyű arab televízió megszakította a közvetítést.

Az Ukrajnában 2008-ban alapított FEMEN mozgalom tagjai félmeztelenül tartott tüntetésekkel hívják fel magukra rendszeresen a figyelmet, mint mondják, máskülönben senki nem hallaná meg a hangjukat. Demonstrációikon egyebek mellett a szexturizmus és a szexizmus ellen tiltakoznak, továbbá céljuk a nők morális és intellektuális felértékelésének előmozdítása.

A tömörülés aktivistái csütörtökön az IKEA egyik hamburgi áruházában tüntettek annak okán, hogy a svéd bútorgyártó cég kiretusálta szaúd-arábiai katalógusából az összes nőt.

Rovatok