Index Vakbarát Hírportál

Berlusconi maradna a politikában

2012. október 27., szombat 16:18

Silvio Berlusconi, a négy év szabadságvesztésre ítélt volt olasz miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a politika színpadán kíván maradni, cáfolva ezzel két nappal korábbi, ezzel ellentétes tartalmú közlését. Berlusconi az Il Giornale című napilapban megjelent közleményében jelezte még csütörtökön: távozni készül az aktív politikából, hogy "átadja a helyét a fiatalabbaknak". Az olasz sajtó már akkor úgy vélte, hogy Berlusconi bejelentése nem egyenlő a politikából való teljes visszavonulással, hiszen pártján, a PdL-en belül vagy máshol "jelentős háttérszerepet" fog betölteni.

Pénteken azonban a milánói bíróság négy év börtönbüntetésre ítélte a többszörös volt miniszterelnököt, amit Berlusconi nem habozott azonnal "politikai döntésnek" minősíteni.

Szombaton az ítélet indoklásának ismeretében az elítélt exkormányfő kijelentette: továbbra is a politika színpadán kíván maradni. Szerinte ugyanis az olasz igazságszolgáltatásra alaposan ráfér az átalakítás. "Kötelességemnek érzem, hogy a terepen maradjak az igazságszolgáltatás világának megreformálása érdekében, biztosítva azt, hogy más állampolgárokkal ne történhessen meg az, ami velem történt" – mondta Berlusconi.

A szó szoros értelmében "kikérte magának" a milánói bíróság indoklásában szereplő kitételt, amely szerint "bűnözői hajlammal" rendelkezne. "Ez az indoklás leghihetetlenebb része" – mondta, felsorolva önmagának tulajdonított érdemeit, miszerint "ügyes vállalkozónak" bizonyult, aki csaknem tíz évet töltött a miniszterelnöki székben, "öt gyermek apja és hat unoka kitűnő nagyapja".

Az olasz miniszterelnök többszörös politikai rekorder. Az első, aki a háború óta egy teljes választási cikluson át megőrizte a miniszterelnöki posztot. Vagyona és óriási médiatámogatottsága sokáig megvédte a csalással és korrupcióval kapcsolatos eljárásoktól, szexbotrányai azonban kikezdték a népszerűségét. Bukását mégse ez, hanem az érdemi válságkezelés halogatása okozta.

Kormányfőként azonban lassan reagált a 2008-as pénzügyi válságra, késlekedett a szükségessé vált megszorító intézkedések meghozatalával. A befektetői bizalom megingása miatt a kezelhetetlenség határára jutott, mintegy 1900 milliárd eurós olasz államadósság, a korrupciós ügyei miatt zajló ügyészségi vizsgálatok, a felelőssége firtatásának leállítására irányuló politikai és jogi manőverek, valamint folyamatos szexbotrányai megingatták  a politikai alkalmasságába vetett bizalmat, ezért  tavaly novemberben lemondott.

Rovatok