Index Vakbarát Hírportál

Tesz a tűzszünetre a szíriai kormány

2012. október 28., vasárnap 13:47

Péntek óta elméletileg tűzszünetnek kéne lennie Szíriában, de ez nem vetett véget a harcoknak. A felkelők és a kormányerők szerint is a másik lőtt először. Akárhogy is, a kormányhadsereg aránytalanul keményen lép fel, tüzérséggel és légierővel is bombázza a felkelőket és a felkelőkkel szimpatizáló civilek lakónegyedeit.

Bár a szíriai kormány csütörtökön beleegyezett, hogy a muzulmán áldozati ünnep idején felfüggesszék a harcokat, az országból érkező jelentések szerint a hadsereg komoly offenzívát indított a hétvégén. Damaszkuszban a légierő bombázta a szunniták lakta negyedeket, Deir Ezzorban és Aleppóban pedig tüzérséggel lőtték a felkelők állásait, írja a BBC.

Az emberi jogi aktivisták összesítése szerint csak a tűzszünet első napján, pénteken százötvenen vesztették életüket a harcokban.

A jogvédők jelentése szerint a hadsereg szombat hajnalban tarackokkal kezdte lőni Damaszkusz szunnita negyedét, Doumát, ahol aztán a légierőt is bevetették. Bár Aszad rezsimje ellen kezdetben általános volt az elégedetlenség, az elmúlt másfél évben a felkelés egyre inkább felekezeti jelleget öltött. A siíta iszlámhoz tartozó alavita rezsim ellen jellemzően szunniták harcolnak.

A négynapos tűzszünetet az ENSZ különleges megbízottja, Lakhdar Brahimi alkudta ki még csütörtökön. Bár a lázadók és a kormány is belement a fegyvernyugvásba, mindkét fél előre jelezte, hogy ha a másik nem függeszti fel a harci cselekményeket, akkor maga sem tartja be azt.

A lázadók szerint a tűzszünet eleve halva született. A kudarcért szerintük a kormányerők a felelősek. "Több frontot is megjártam szombaton, és a hadsereg nem hagyott fel a bombázással" - nyilatkozta az AFP-nek a lázadó Szabad Szír Hadsereg (FSA) egyik aleppói parancsnoka, Abdeldzsabar al-Okaidi. Ő azt állítja, hogy az FSA csak védekezett. A kormányhadsereg szerint minden fordítva történt, szerintük a lázadók támadtak.

Az tény, hogy pénteken nemcsak a kormányhadsereg követett el attrocitásokat. Damaszkusz egyik déli lakónegyedében autóba rejtett pokolgép robbant pénteken. A támadásban öten vesztették életüket. A kormánysajtó a "terroristákat" okolta a támadásért, amit ugyanakkor egy szunniták lakta negyedben hajtottak végre - és a szunniták, mint már írtuk, a lázadók pártján állnak.

Rovatok