Index Vakbarát Hírportál

Lelőttek egy imámot Dagesztánban

2012. október 30., kedd 10:42

Megöltek egy helyi imámot és két családtagját ma reggel az Oroszországhoz tartozó Dagesztánban. Az Észak-Kaukázus legnagyobb autonóm köztársaságának déli részén fekvő Derbentben két ismeretlen rálőtt Kalimulla Ibragimov imámra és hozzátartozóira, amikor azok reggeli imára a mecsetbe tartottak. Az imám, az apja és fivére belehalt a sebesülésekbe. A támadás a házuktól nem messze történt. A tettesek egy Ladával elmenekültek.

Az elmúlt hónapokban több hasonló gyilkosság történt Dagesztánban. Idén márciusban Bujnakszkban pokolgép végzett a központi mecset imámjával. Júniusban Bujnakszk kerület Karamahi településén ismeretlenek behatoltak a helyi mecsetbe, agyonlőtték az imámot és egy hívőt. Augusztus végén Csirkej településen robbanás végzett egy muzulmán vallási vezetővel. Október 14-én Kumtorkalinszkij kerület Ucskent településén lelőtték a helyi imámot.

Az Oroszország déli határa közelében fekvő, főként muszlimok lakta Észak-Kaukázusban, Dagesztánban, Csecsenföldön és Ingusföldön a legnagyobb a feszültség. A lázadó csoportok célja, hogy muszlim államot hozzanak létre a régióból. Eközben a mérsékeltebb muzulmán személyiségek is a szélsőségesek célpontjaivá váltak.

Jogvédők szerint a mészárlásokat elsősorban a szegénység és az orosz különleges erőkkel szembeni harag váltja ki.

Rovatok