Index Vakbarát Hírportál

Egymillió liter dízelolaj folyt ki New Jersey-nél

2012. november 1., csütörtök 08:51 | aznap frissítve

Egy olajtartályt is megrongált a Sandy szupervihar New Jersey államban, ezért több mint egymillió liter dízel üzemanyag folyt ki, de a nagyrészét felfogták egy tartalék tartályban, jelentette a CNN. A szerencsétlenség egy Sewaren nevű kisváros olajfinomítóját érte, amely Staten Islanddel szemben fekszik.

A Motiva nevű létesítmény a Shell Oil és a Saudi Refining közös érdekeltsége, amelyet több hasonló üzemmel együtt lezártak a hurrikánból poszttrópusi ciklonná minősített Sandy miatt. Senki sem sérült meg.

Kevesebb autót akarnak Manhattanben

Közben újabb kórházat ürítettek ki New Yorkban. A Bellevue Kórházban ápolt mintegy ötszáz beteget egy másik létesítménybe kellett átszállítani helyi idő szerint szerdán este, miután a klinika áramellátását biztosító tartalék generátorok felmondták a szolgálatot. Előzőleg a New York-i Egyetem klinikájáról kellett kiköltöztetni az összes beteget, mert elromlott a tartalék áramforrás.

A városban ugyan lassan normalizálódik az élet Sandy pusztításai után, az iskolák ezen a héten zárva maradnak. Michael Bloomberg utalt arra, hogy a város több körzetében még nem állt helyre az áramszolgáltatás és a nyilvános közlekedés sem. Bloomberg azt is elrendelte, hogy New York központjában, Manhattanben csak olyan autók közlekedhetnek, amelyekben legkevesebb három utas tartózkodik. A polgármester szerint a rendeletre azért volt szükség, hogy megkönnyítsék az ingázók helyzetét.

Az illetékes hatóságok bejelentették, hogy csütörtöktől újra üzemel a New York-i LaGuardia repülőtér. A John F. Kennedy, valamint a New Jersey-i Newark nemzetközi repülőterek már szerda reggeltől fogadtak, illetve indítottak járatokat.

Gyűlnek az adományok

Egymillió dollárt adományoz a Sandy miatt károsult családoknak Rupert Murdoch. A 81 esztendős ausztrál-amerikai médiamágnás hangsúlyozta, hogy vállalata, a News Corp egymillió dollár támogatást ajánl fel, és reményét fejezte ki, hogy más cégek is hasonlóan cselekszenek.

Ötvenezer dollárt ajánlott fel a Ford autógyár, a Toyota pedig egymilliót. Félmillió dollárt adományoz a károsultak javára a New York Yankees baseballcsapat. Az eddigi legnagyobb magánadomány 2,5 millió dollár, az összeg egy névtelenséget kérő személytől érkezik, mondta Bloomberg. Hírességek is jelezték, hogy készek anyagi segítséget nyújtani. Az amerikai vöröskereszt javára eddig 11 millió dollár folyt be.

Még mindig milliók áram nélkül

Az AP hírügynökség tudósítása szerint az áramkimaradások még mindig több, mint 5,6 millió háztartást és üzletet érintenek. A katasztrófahelyzet csúcsán 8,5 millió háztartásban nem volt áram. A hurrikán halottainak száma az Amerikai Egyesült Államokban 74-re emelkedett.

A vihar több államban is gondokat okozott, Delaware-ben még több terület víz alatt van, Marylandben és West Virginia hóval is küzdöttek, New Jerseyben több épület kigyulladt. Rhode Island lakosai még mindig nem térhetnek vissza otthonaikba az áramellátás hiánya és a járhatatlan utak miatt.

Massachusettsben, Vermontban és New Hampshire-ben még takarítanak, több iskola zárva tart. Virginiában a haditengerészet hajókkal segíti a munkálatokat. Washington D. C. tömegközlekedését már visszaállították.

Rovatok