Index Vakbarát Hírportál

7,5-ös földrengés Guatemala partvidékén

2012. november 7., szerda 18:46 | aznap frissítve

Erős földrengés történt szerdán Guatemala csendes-óceáni partvidékén. Az országban az államfő bejelentése szerint legalább tizenöt ember meghalt, és házak tucatjai dőltek össze. A holtakat a mexikói határral szomszédos San Marcos megyében húzták ki a romok alól, ahol több tucatnyi ház szenvedett károkat. Otto Pérez elnök közölte, hogy a legtöbb kárt Quetzaltenango megyéből, az ország nyugati részéből jelentették. A régió más országaiban is rengett a föld, a földlökéseket a katasztrófától ezer kilométernyire fekvő Mexikóvárosban is érezték.

Az Egyesült Államok földtani intézetének közlése szerint a 7,5-es erősségű rengés helyi idő szerint szerda délelőtt következett be. Epicentruma a guatemalai Champericótól 45 kilométerre délnyugatra volt, fészke pedig mintegy 33 kilométerre a felszín alatt. Hírügynökségek a guatemalai és a mexikói fővárosból, valamint a dél-mexikói Chiapas állam székhelyéről is azt jelentették, hogy az emberek egyes városrészekben az utcára menekültek. Számos iroda- és középületet, iskolát elővigyázatosságból kiürítettek. Az epicentrumtól mintegy 150 kilométerre északnyugatra fekvő San Marcosból egy riporter azt mondta az Emisoras Unidas helyi rádiónak, hogy a városban házak omlottak rá bennlévőkre, és berendezési tárgyak, például tévék zuhantak az utcákra.

A helyi tűzoltóság a Twitteren azt közölte, hogy egy beomlott iskolaépületből nyolc sérültet kellett kórházba szállítani. Guatemalában a médiajelentések szerint több helyütt megszakadt az áramszolgáltatás és földcsuszamlások zártak el utakat. A hatóságok riadókészültségbe helyezték a polgári védelmet, a tűzoltókat és a mentőket.

Az Egyesült Államok csendes-óceáni szökőárriasztó központja nem zárta ki, hogy az epicentrum mintegy 350 kilométeres körzetében cunami alakuljon ki, de riasztást nem adott ki.

Rovatok