Index Vakbarát Hírportál

Obama békíteni próbálta Izraelt és a Hamászt

2012. november 15., csütörtök 06:24

Enyhülnie kell a feszültségnek, közölte Barack Obama Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és egyiptom iszlámista államfőjével, Mohamed Murszival szerda este telefonon. Az újraválasztott amerikai elnök a Gázai övezetben indult izraeli offenzíva miatt aggódik.

Az izraeli hadművelet első eredményeként légicsapás végzett Ahmed al-Dzsabarival, az övezetet uraló szélsőséges Hamász terrorista szárnyának a parancsnokával. Az izraeli légierő szerdán ötven légicsapást mért az övezetre, a támadásokban tíz palesztin, köztük két gyerek vesztette életét.

Obama azt kérte Netanjahutól, hogy Izrael tegyen meg minden azért, hogy ne legyenek civil áldozatok. Ugyanakkor elismerte Izrael jogát arra, hogy megvédje civil lakosságát a Hamász támadásaival szemben. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Obama és Netanjahu "egyetértettek, hogy a Hamásznak abba kell hagynia Izrael támadását, ez esetben enyhülhet a feszültség".

Obama Murszi egyiptomi elnöknek is azt mondta, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát. Murszi a Muzulmán Testvériség vezetőjeként lett Egyiptom elnöke, a Hamász pedig a Testvériségből nőtte ki magát. Murszi maga is a helyzet enyhülését szeretné.

Az izraeli hadművelet miatt szerda estére összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát is, ami előtt a palesztin ENSZ-nagykövet az izraeli hadművelet leállítását követelte. A BT azonban semmilyen határozatot nem hozott. Csak abban tudtak megállapodni, hogy kiadnak egy közleményt, miszerint tanácskozást tartottak és készek további tanácskozásokat is tartani.

Rovatok