Index Vakbarát Hírportál

Utcanévtáblát hekkeltek Marosvásárhelyen

2012. november 16., péntek 16:16

Megbírságolta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezetét a marosvásárhelyi rendőrség, mert tagjai az Erdélyi Magyar Ifjakkal (EMI) közösen magyar történelmi elnevezést feltüntető utcanévtáblát helyeztek ki egy belvárosi ház falára, közölte pénteken Jakab István, az EMNT Maros megyei elnöke.

Az EMI november elején felajánlotta a marosvásárhelyi háztulajdonosoknak, hogy ingyen elkészíti számukra a kétnyelvű utcanévtáblát, ha hozzájárulnak ahhoz, hogy kihelyezzék az épületre a magyar történelmi elnevezést feltüntető feliratot. A kezdeményezést az EMNT is felkarolta.

A két civil szervezet tagjai szerdán kétnyelvű táblát szereltek fel Marosvásárhelyen "Str. Kossuth Lajos utca" felirattal egy Főtérre néző saroképület, az úgynevezett Teleki-Köpeczi Ház falára (strada - románul utca). Ám a tábla néhány órán belül eltűnt, az EMI két aktivistáját pedig péntekre beidézték a helyi rendőrségre.

A rendőrség egy városi tanácsi határozatra hivatkozva 2500 lejes (több mint 150 ezer forintnak megfelelő) bírságot szabott ki, amelyet az EMNT nevére állítottak ki.

Az EMI elnöke elmondta, a rendőrségen arról tájékoztatták őket, hogy a 2008-ban hozott határozat szerint Marosvásárhelyen még magánterületen sem szabad közfigyelem-felkeltő feliratot kihelyezni a városháza engedélye nélkül, és tudomásuk szerint esetükben a maximális bírságot szabták ki.

Rovatok