Index Vakbarát Hírportál

Beidézték Sarkozyt a kampányfinanszírozási ügyben

2012. november 21., szerda 13:44

Beidézte Nicolas Sarkozyt csütörtökre az a bordeaux-i vizsgálóbíró, aki a volt államfő 2007-es elnökválasztási kampányának állítólag illegális finanszírozását vizsgálja. Az ügyészség kedden este megerősítette az erről szóló értesülést, amely korábban a Le Figaro című napilap internetes oldalán jelent meg.

Jean-Michel Gentil bírót azzal bízták meg, hogy vizsgálja a pénzügyeit Liliane Bettencourt-nak, Franciaország leggazdagabb asszonyának, a l'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének. A bíró a kihallgatáson szeretné megtudni: Sarkozy kapott-e törvénysértő módon támogatást a kampányához Bettencourt-tól. Az idézés nem jelenti azt, hogy a kihallgatás végén vádat emelnek az exelnök ellen, elképzelhető, hogy tanúként fog az ügyben szerepelni. Sarkozy még államfőként többször tagadta, hogy törvénytelen pénzt kapott volna az öt évvel ezelőtti kampányhoz.

A gyanúba keveredés előzménye egy családi viszály volt. Liliane Bettencourt és lánya között évekig jogi vita folyt Európa egyik legnagyobb vagyonáért. A bíróság tavaly gyámság alá helyezte a 89 éves milliárdost. Az ügyükben perdöntő, de illegális módon készült hangfelvételek alapján merült fel a gyanú, hogy a legjelentősebb franciaországi adózó feltehetően a volt elnök mellett több volt kormánytag választási kampányát is szabálytalan módon támogatta pénzügyileg.

Bettencourt vagyonkezelő cégének könyvelője két évvel ezelőtt beismerte, hogy 2007 elején neki kellett kivennie a bankból azt a 150 ezer eurót, amelyet a vagyonkezelő vezetője azután átadott Eric Woerthnek, az UMP jobbközéppárt és Sarkozy elnökválasztási kampánya egykori pénztárnokának, későbbi pénzügy-, majd munkaügyi miniszternek. A politikus ellen már februárban vádat emelt a bordeaux-i ügyészség illegális párt-, illetve kampányfinanszírozás gyanúja miatt.

A könyvelő állítása szerint a Bettencourt-házban évtizedek óta megszokott volt, hogy politikusok a vacsoravendégségekről készpénzzel teli borítékkal távoztak. Sarkozy az adott időben járt a milliárdosnál, és az ügy több szereplőjével is kapcsolatban állt. Államfőként pedig  titokban találkozott az ügy kivizsgálásával 2010 novemberéig megbízott nanterre-i főügyésszel.

A kilencvenes évek óta a pártfinanszírozást szigorúan szabályozzák Franciaországban. Magánszemély egy pártnak évente maximum 7600 eurót, a választások előtt egy jelöltnek pedig 4600 eurót adományozhat. A Bettencourt-ügyön kívül több eljárás is érintheti a volt államfőt. Az ügyészség egy korrupcióellenes civil szervezet feljelentése nyomán szerdán vizsgálatot indított bizonyos közvélemény-kutatások miatt, amelyeket állítólag szabálytalanul rendelt meg az elnöki hivatal az exelnök egyik főtanácsadójához közelálló cégtől 2007 és 2012 között, azaz Sarkozy mandátuma alatt. Az úgynevezett Karacsigate kapcsán folyó vizsgálat gyanúja szerint pedig a kilencvenes évek pakisztáni fegyvereladásaiból kenőpénzeket jutattak vissza Edouard Balladur egykori miniszterelnök 1995-ös elnökválasztási kampányához. Sarkozy akkoriban pénzügyminiszter és Balladur kampányának szóvivője volt.

Rovatok