Index Vakbarát Hírportál

Washington meghekkelte Sarkozy hivatalát

2012. november 21., szerda 18:15 | aznap frissítve

Amerikai-izraeli kémszoftver segítségével hekkelte meg Washington a francia államfői hivatalt még Nicolas Sarkozy elnöksége idején - közölte a francia kiberhadviselési ügynökség a l'Express napilap értesülése szerint. Az Egyesült Államok párizsi nagykövetsége szerdán "kategorikusan" cáfolta a francia lap állításait.

Az újság kedden késő este számolt be arról, hogy a korábbi államfő közvetlen környezetében dolgozó tanácsadók - köztük Xavier Musca kabinetfőnök - számítógépeit feltehetőleg az a Flame vírus támadta meg, amelyet állítólag egy amerikai-izraeli csoport fejlesztett ki az iráni nukleáris program elleni bevetésre.

A lapnak névtelenül nyilatkozó francia tisztségviselők szerint a kibertámadás hátterében az Egyesült Államok áll. Az eset májusban, pár nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt történt, amelyen Sarkozy végül alulmaradt szocialista kihívójával, Francois Hollande-dal szemben.

Najat Vallaud-Belkacem francia kormányszóvivő szerdán az ügyet firtató újságírói kérdésre azt mondta, hogy nincsenek pontos információi az állítólagos támadásról. Egyúttal hozzátette: nem hiszi, hogy aggódniuk kellene amiatt, hogy az Egyesült Államok ilyen akciók mögött állna.

A szándékos hekkelést persze nem lehet kizárni, de azért már volt példa, hogy a Flame vírus ott is feltűnt, ahol a vírus írói nem akartak kárt okozni. A Shamoon néven ismert szakértők szerint a Flame módosított, esetleg iráni hekkerek által átírt változaza, a vírus speciálisan az energetikai szektor óriáscégeit támadja, a publikus internetre kötött gépekről terjed át a belső hálózatokra, ahol fájlokat töröl, és tönkreteszi az operációs rendszert, az egész belső hálózatot megbénítva.

Rovatok