Index Vakbarát Hírportál

A válságban a szicíliai maffia is spórol

2012. november 23., péntek 16:46

Az olasz pénzügyőrség megtalálta a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet pénztárkönyvét, amelyből kiderült, hogy a gazdasági válság a maffiát is takarékosságra kényszerítette.

A pénzügyőrök szerint a tíz évvel ezelőttihez képest mára a felére csökkentette a kiadásait a Cosa Nostra. A maffia mindenekelőtt a bűnszervezet tagjainak biztosított anyagiakkal spórol.

A La Repubblica című olasz napilap online kiadása pénteken közölte a Graviano klán könyvelését. A kockás füzetben vezetett pénztárkönyvet a pénzügyőrség egy palermói benzinkútnál elrejtve találta meg. A füzetlapokon a maffiacsalád a kiadásokat jegyezte fel. Így derült ki, hogy a maffia nem csak a gyilkosokat vagy a drogfutárokat fizeti, hanem a börtönbe került tagjainak családjait is segíti.

Az életfogytiglanra ítélt maffiafőnökök feleségei havi négyezer eurót kapnak. Az összeg többszöröse az olaszországi fizetési átlagnak, főleg Szicíliában, de a maffiafeleségek így is panaszkodnak. A 90-es években ennél sokkal többet kaptak, és mára még a maffia által vásárolt autóról is le kellett mondaniuk. A Cosa Nostra megvonta a gépjármű-támogatást.

Jelentősen csökkentették az alacsonyabb rangú maffiafeleségek apanázsát, mely havi 1000-1500 euró körül mozog. Csak 500 eurót kapott a pénztárkönyvet őrző és a Cosa Nostrát üzemanyaggal ellátó benzinkutas is.

A pénzügyőrség szerint a könyvelés a maffia forrásainak a fokozatos apadását bizonyítja, a bűnszervezetet azonban nem fenyegeti az elszegényedés: az utóbbi hetekben a hatóságok 30 millió eurós maffiavagyont foglaltak le.

A Filippo és Giuseppe fivérpáros vezette Graviano klán központi szerepet tölt be szicíliai maffiafőnök hálózatában. Az 1994-ben letartóztatott testvérek életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik, de a celláikból is irányítani és segíteni tudják embereiket.

Rovatok