no

Index Vakbarát Hírportál

Leállítaná a francia romatelepek felszámolását az AI

2012. november 29., csütörtök 07:40

A romatelepek erőltetett felszámolásának leállítására kéri a francia államot az Amnesty International (AI). A nemzetközi emberi jogi szervezet sajnálatosnak tartja, hogy a gyakorlat "riasztó ritmusban" folytatódik annak ellenére, hogy Franciaországban új, baloldali kormány alakult.

"Miközben azt érzékeljük, hogy javulás történt a beszédmód és a probléma megközelítésének a szintjén az elmúlt évekhez képest, amikor is a romákat gyakran megbélyegezték a hatóságok, az erőltetett telepfelszámolások gyakorlata riasztó ritmusban folytatódik" - mondta John Dalhuisen, a nemzetközi civil szervezet európai programigazgatója egy, a témában most nyilvánosságra hozott jelentés kapcsán.

Az AI idén február és szeptember között négyszer látogatott el összesen 12 illegális cigánytelepre Párizs környékén. "Az új kormány számos biztató intézkedést tett a romák helyzetének javítására" - hangsúlyozta Dalhuisen. Genevieve Garrigos, az AI franciaországi vezetője szerint a hatóságok hangnemváltása önmagában is előrelépést jelent. A gyakorlatban azonban a helyzet nem változott - véli Marion Cadier kutató, aki részt vett a jelentés összeállításában.

Az adatok azt mutatják, hogy a harmadik negyedévben csúcsot döntött a felszámolások száma, ugyanis több mint 5 ezer embert küldtek el a táborhelyekről. Cadier szerint a legtöbb esetben a kilakoltatottaknak semmilyen lakhatási lehetőséget nem ajánlanak fel a hatóságok, s a rendőri erők fellépése előtt nem történik konzultáció, nem tájékoztatják az embereket arról, hogy mi fog történni velük.

Az AI a jelentésben a telepfelszámolásoknak a romák egészségére és a gyerekek beiskolázására gyakorolt katasztrofális következményeire is felhívta a figyelmet.
Két évvel ezelőtt diplomáciai bonyodalmakat keltett Párizs és Bukarest között a Franciaországban illegális telepeken rendezetlen körülmények között élő romániai cigányok tömeges hazaküldése. Számuk azonban évek óta nem változik: 12 és 15 ezer között mozog.

Rovatok