Index Vakbarát Hírportál

Félmeztelen aktivistákkal, verekedő képviselőkkel nyitott az ukrán parlament

2012. december 12., szerda 12:26 | aznap frissítve

A Femen nevű feminista mozgalom tagjai megpróbáltak betörni az ukrán országgyűlés, a Verkhovna Rada mai alakuló ülésére. A félmeztelenül tüntető aktivisták az új országgyűlés fenntarthatatlanságát bírálják, a rendőrök több demonstrálót letartóztattak.

Mindeközben a rada falain belül sem kezdődött zökkenőmentesen az első ülésnap: kisebb dulakodás kezdődött az ülésterem bejáratánál. Az MTI tudósítása szerint a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfőt támogató Egyesült Ellenzék-Haza Párt és a nacionalista Szabadság Párt képviselői ugyanis nem engedtek be az ülésterembe két honatyát, akik a Haza Párt színeiben jutottak mandátumhoz, de nem csatlakoztak a párt frakciójához. Az ellenzék mandátumuk visszaadására szólította fel őket.

A nyitóülés feszült hangulatát tovább fokozta, hogy az ellenzéki képviselők a bebörtönzött exminiszterelnököt, Julija Timosenkot ábrázoló pulóvert viseltek, amelynek hátán a „Szabadságot a politikai foglyoknak!” felirat olvasható.

Az új ukrán parlament mai ülését már az új házszabály szerint folytatják le: mától lép életbe az a szabály, amely jelenléti ív aláírására, továbbá az ülésteremben elektronikus regisztrálásra kötelezi a képviselőket. Ez várhatóan megakadályozza majd azt, hogy a képviselők egymás helyett szavazzanak.

A szerdai ülésnapon egyébként több fontos kérdésről is megegyezésre kéne jutnia a radának: Mikola Azorov december 3-i lemondása után ki kellene jelölniük az új kormányfőt, valamint meg kellene egyezniük a január elejére kitűzött, az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló EU-Ukrajna találkozó pontos forgatókönyvéről. Az EU annak ellenére sem állt el a tárgyalások megkezdésének szándékától, hogy aggályosnak találta az október végi választások lefolyását, amin a kormánypárt számos választási csalást követett el.

A miniszterelnök személyét illetően legtöbben Azarov újrajelölésére számítanak, mivel ő tudna leginkább együtt dolgozni Viktor Janukovics elnökkel, aki tervei szerint 2015-ben újra ringbe szállna az elnöki posztért.

Rovatok