Index Vakbarát Hírportál

Világháború lehet a török Patriot rakétákból

2012. december 15., szombat 20:03

Európát is fenyegető világháborúhoz vezethet a Patriot rakéták Törökországba való telepítése - jelentette ki szombaton az iráni vezérkari főnök.

Hasszán Firouzabadi az iráni egyetemi hírügynökség értesülése szerint azt mondta, megérti, hogy Ankara szeretné biztonságban érezni magát, de szerinte a rakéták telepítési tervét ennek ellenére fel kell adnia. Mint mondta, a tervezett rakétatelepítés nagyon veszélyes az emberiség, így Európa jövője szempontjából is. Irán továbbra is hűséges szövetségese Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, aki ellen 21 hónapja tart a népfelkelés.

A Patriot légvédelmi rakétaütegek telepítését Ankara novemberben kérte a NATO-tól, hogy a polgárháború sújtotta Szíriával határos vidékének biztonságát szavatolja. Az észak-atlanti szövetség december 4-én határozott arról, hogy eleget tesz a kérésnek. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter pénteken hagyta jóvá két Patriot légvédelmi rakétaüteg, illetve az azt működtető amerikai személyzet Törökországba küldését, miután Németország és Hollandia is hasonlóan döntött.

Iráni tisztségviselők már korábban is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a rakétatelepítés csak mélyíti a Közel-Kelet instabilitását, és súlyosbítja a szíriai konfliktust.

Rovatok