Index Vakbarát Hírportál

Felkavarta az érzelmeket a varsói Hitler-szobor

2012. december 28., péntek 17:56 | aznap frissítve

Adolf Hitlert imádkozó pózban ábrázoló szobrot állítottak ki Varsóban, az egykori gettó területén, írja a Yahoo!News. A térdepelő náci vezérről készült szobor az olasz Maurizio Cattelan alkotása és egy hónappal ezelőtt került ki jelenlegi helyére. Azóta vonzza a látogatókat, ugyanakkor erősen megosztja a közönségét.

Efrájim Zuroff, a Jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója ízléstelen provokációnak tartja az alkotást, amely szerinte sérti a nácizmus áldozatainak emlékét. Ugyanakkor sokan vélik úgy, hogy a szobor által kiváltott erős érzelmi viszonyulás alkalmas arra, hogy a látogatók szembenézzenek az emberi természet sötét oldalával. Lengyelország főrabbija, Michael Schudrichis arról beszélt, hogy a szobornak van nevelő hatása.

Az egyik legkeresettebb olasz kortárs művésznek számító Cattelan ismert provokatív alkotásairól, 2000-ben a meteorcsapást szenvedő II. János Pál pápa szobrával botránkoztatta meg a varsói közönséget, legutóbb pedig magasba tartott középső ujjat ábrázoló szobra került a milánói tőzsde épülete elé.

Rovatok