Index Vakbarát Hírportál

Megváltozhat az olasz választási törvényt

2013. január 5., szombat 20:20

Mario Monti leköszönő olasz kormányfő kijelentette szombaton: ha pártjával megnyeri a február végi parlamenti választásokat, akkor egyik első dolga lesz megváltoztatni a választási törvényt a demokrácia megerősítése és a kormányok stabilitása érdekében.

A 69 éves politikus az előző nap mutatta be az általa vezetett választási szövetséget, amely valamivel több mint 12 százalékos eredményre számíthat. "A jelenlegi választási törvény nem méltó egy olyan országhoz, mint Olaszország" - jelentette ki a Twitter közösségi oldalon szombaton megtartott, csaknem kétórás fórumán.

A szóban forgó törvényt 2005-ben, Silvio Berlusconi egyik kormánya idején alkotta meg a parlament. Népszerűtlen, mert a választópolgárok nem szavazhatnak egyéni jelöltekre, és mert nehéz stabil kormánytöbbséget létrehozni, ami sokszereplős, ezért ingatag koalíciók megalakulásához vezethet.

Monti baloldali riválisai, a Demokrata Párt (PD) és koalíciós partnere a Baloldal, Környezet, Szabadság 40 százalékra számíthat a választásokon, míg a voksok negyedét kaphatja meg Berlusconi jobbközép Szabadság Népe (PdL) pártja és annak partnere, az Északi Liga. Utóbbi két párt valószínűleg koalíciós megállapodást köt egymással. Berlusconi a Corriere della Sera című lap internetes változatának adott interjút szombaton élőben. A 76 éves exkormányfő leszögezte, hogy soha többé nem lépne szövetségre Montival, noha néhány héttel ezelőtt még felajánlotta neki, hogy legyen a jobbközép erők vezetője.

"Minden olasz így vagy úgy szenved" Monti 13 hónapja tartó kormányzásának eredményeitől - jelentette ki, hozzátéve, hogy a gazdasági megszorító intézkedések recessziós spirálba kényszerítették az országot. Berlusconi szerint a koalíciós megállapodás az Északi Ligával akár már vasárnap megszülethet. A liga eddig az összefogás feltételéül szabta, hogy Berlusconi mondjon le a választási szövetség listavezetőjének posztjáról. Azt akarják, hogy helyette Angelino Alfano, a PdL elnöke legyen a közös miniszterelnök-jelölt. Ezzel kapcsolatban Berlusconi csütörtökön azt mondta: nem ragaszkodik a kormányfői poszthoz.

Roberto Maroni, az Északi Liga elnöke szintén a Twitteren kijelentette szombaton: "Monti a liga ellensége, és a hatalomban való maradásának megakadályozása egyértelműen az egyik legfontosabb számunkra. Aki Monti ellensége, az a mi szövetségesünk".

Rovatok