Index Vakbarát Hírportál

Fegyverkeznek az amerikai tanárok

2013. január 8., kedd 19:37

Tömegesen jelentkeznek ohiói és texasi tanárok az ingyenes lövésztanfolyamokra a connecticuti általános iskolai lövöldözés után, sokan munkájuk elveszítésének kockáztatásával is fegyverrel akarják megvédeni a diákjaikat.

Ohio szövetségi államban több mint 900 tanár, adminisztrátor és iskolai alkalmazott jelentkezett a helyi lőfegyver szövetség újonnan beindított háromnapos lövésztanfolyamára – közölte a szervezet. Texasban pedig a Concealed Handgun Licence (CHL) nevű szervezet tanárok részére ingyen kínálja 85 dolláros tanfolyamát, amelyre azonnal négyszázan jelentkeztek – mondta el az egyik oktató.

A december 14-i newtowni tragédia, amelyben egy húszéves férfi 20 kisiskolást és hat felnőttet lőtt le, heves vitákat váltott ki a tanárok esetleges felfegyverzéséről. Barack Obama elnök "jelentőségteljes fellépést" ígért a fegyveres erőszak megfékezése érdekében, míg a nemzeti lőfegyver szövetség inkább a tanárok felfegyverzését és kiképzett őrök alkalmazását szorgalmazza az ország százezer iskolájában.

Ohión és Texason kívül Utah állam is kínál ingyenes lövésztanfolyamot tanároknak: a connecticuti tragédia után néhány nappal mintegy kétszáz tanár kapott ilyen kiképzést.

A kezdeményezés bírálói a fegyvermániások őrült ötletének tartják a tanárok felfegyverzését, amellyel csak tovább nőne a veszély a tantermekben, és elvonná a tanárok figyelmét a gyermekek oktatásától.

Rovatok