Index Vakbarát Hírportál

Erős francia bombázások Maliban

2013. január 13., vasárnap 22:22

A francia erők megállították Maliban az iszlamista csoportok előrenyomulását dél felé, és jelenleg a terroristák háttérbázisait támadják északon - közölte vasárnap Laurent Fabius francia külügyminiszter.

"A terroristák megállítása megtörtént. Ma a terroristák háttérbázisaival kezdtünk el foglalkozni" - mondta a diplomáciai tárca vezetője az RTL rádiónak és az LCI hírtelevíziónak adott interjúban.

A külügyminiszter a Gao elleni csapásokra utalt az ország északi részén, ahol a térség urának számító Mozgalom a Nyugat-afrikai Dzsihád Egységéért (MUJAO) nevű iszlamista szervezet székhelye található. Fabius elmondta, hogy Algéria korlátlanul engedélyezte a francia gépek átrepülését az észak-afrikai ország légterében.

Éjjel-nappal bombázni fogják őket

Korábban a francia védelmi minisztérium azt közölte, hogy a francia erők vasárnap először vetettek be négy Rafale vadászbombázót, amelyek Gao közelében megsemmisítették a fegyveres csoportok egyik kiképző táborát és logisztikai raktárait.

A francia erők Kidal közelében is csapást mértek egy fontos iszlamista bázisra, valamint egyéb északi célpontokat is bombáztak, Léré és Douentza közelében. A francia beavatkozás harmadik napján mintegy 550 francia katona tartózkodott Maliban. A védelmi miniszter tájékoztatása szerint "állandóak a csapások, amelyek éjszaka és holnap is folytatódnak".

Mégse lepődtek meg

A külügyminiszter cáfolta, hogy a francia katonai vezetést meglepte az iszlamista erők ellenállása és hadi felkészültsége. A francia elnökség ugyanis korábban azt közölte, a francia erők nem számítottak arra, hogy ennyire felkészült, jól képzett, modern fegyverekkel ellátott csoportokkal kell szembesülniük.

Fabius hangsúlyozta: a francia katonai erők fő küldetése a légi csapások végrehajtása, de a bombázók irányításához természetesen a földön is tartózkodnak különleges erők. Arra is utalt, hogy a jövő héten további francia csapaterősítés érkezik Maliba az afrikai erőkkel együtt. Niger és Burkina Faso után Szenegál, Benin és Togo is bejelentette, hogy csapatokat küld Maliba, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia pedig logisztikai segítséget ajánlott fel.

Fabius emlékeztetett arra, hogy a francia beavatkozás célja "a terroristák feltartóztatása", "Mali területi egységének helyreállítása, ami több időbe is telhet", valamint "az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának érvényesítése", amely a politikai párbeszédet hangsúlyozza és az ország fejlődésének szempontját érinti. A külügyminiszter arra is felhívta a figyelmet, hogy ha Franciaország nem avatkozott volna be Maliban, az iszlamisták elérték volna a fővárost, Bamakót, aminek "elviselhetetlen következményei" lettek volna.

Összeül az ENSZ

A mali fővárosból tudósító francia újságírók arról számoltak be, hogy Bamakóban teljes nyugalom uralkodik, a három nappal ezelőtt még az iszlamisták érkezésétől rettegő lakosság felszabadultan üdvözölte a francia beavatkozást.

Az onnan több mint ezer kilométerre folyó háborúról azonban a korábbi szokásoktól eltérően egyelőre semmilyen felvételt nem mutattak be sem a francia és a mali kormányerők, sem az iszlamisták, akik pedig rendszeresen készítenek propagandavideókat. A tudósítókat hatvan kilométerre a frontvonaltól nem engedi tovább a katonaság, az áldozatokról és a sérültekről sem rendelkezik pontos adatokkal a média.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte Franciaország a Maliban kialakult helyzet megvitatására. A testület helyi idő szerint hétfő délután ül össze New Yorkban.

Rovatok