Index Vakbarát Hírportál

Maliban is segítik a franciákat az amerikaiak

2013. január 15., kedd 06:55

Egyhangúlag támogatta az ENSZ Biztonsági Tanácsa Franciaország mali intervencióját, Oroszország még külön meg is dicsérte Párizst. Az Egyesült Államok pedig logisztikai támogatást nyújt a katonai beavatkozáshoz, de felmerült a titkosszolgálati információk megosztása is.

Korlátozott logisztikai támogatással segíti a Maliban zajló francia katonai intervenciót az Egyesült Államok, jelentette be Leon Panetta, a hamarosan távozó amerikai védelmi miniszter. Panetta Portugáliába menet repülőgépe fedélzetén ismerte el az amerikai szerepvállalást, de részleteket nem árult el. Csak annyit tett még hozzá, hogy a logisztikai támogatás mellett szó lehet még titkosszolgálati információk megosztásáról is.

Az amerikai sajtó korábban azt állította, hogy a kormány pilóta nélküli repülők bevetését is felajánlotta Franciaországnak.

Franciaország négy napja, a múlt pénteken küldött intervenciós egységeket a nyugat-afrikai Maliba a nyugat-afrikai országok és a mali elnök kérésére. Maliban évek óta polgárháború zajlik az al-Kaida támogatását is élvező iszlamista lázadók és a kormányerők között. A lázadók a mali kormányt megdöntő tavaly márciusi puccs után előretörtek, gyakorlatilag az ország teljes északi részét megszerezték.

Franciaország most a mali felkérés mellett azzal érvvel, hogy beavatkozásával az al-Kaida észak-afrikai bázisának kiépítését akadályozza meg. Ebben az Egyesült Államok is támogatja, de immár az ENSZ Biztonsági Tanácsa is. A BT hétfő éjszakai tanácskozásán egyhangúan támogatták a francia katonai intervenciót, egyben elismerték, hogy Franciaország a nemzetközi jognak megfelelően járt el. Még Oroszország is megdicsérte a franciákat.

Azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy az intervenció mennyi ideig tart. A franciák szárazföldi erőket is szállítottak a térségbe, de elsősorban még légi csapásokkal támadják az iszlamistákat.

Rovatok