no

Index Vakbarát Hírportál

Az algériai kormány tárgyalna a túszejtőkkel

2013. január 19., szombat 11:06

Az algériai speciális erők a békés megoldásra törekednek a túszejtő terroristákkal, még mielőtt „semlegesítenék” őket – jelentette az algériai hírügynökség. Washingtoni külügyminisztériumi források helyi idő szerint péntek este megerősítették, hogy továbbra is több külföldi túsz van az iszlamista terroristák fogságában.

Közben újabb részletek láttak napvilágot abból a telefonbeszélgetésből, amelyet Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az algériai kormányfővel folytatott. A beszélgetés során Abdelmalek Szellal elismerte, hogy a túszok veszélyben vannak, a helyzet kiszámíthatatlan.

Az amerikai diplomácia vezetője pénteken Washingtonban japán kollégáját fogadta, és mindketten a lehető legnagyobb körültekintésre, illetve az ártatlan életek védelmére szólították fel az algériai kormányt. Az Egyesült Államok egy nappal korábban Japánnal, valamint Nagy-Britanniával és Norvégiával együtt közvetve bírálta az algériai hatóságok túszmentő akcióját, felróva, hogy az nem volt kellően körültekintő, és hiányolva az előzetes tájékoztatást.

Az algériai biztonsági erők csütörtök délelőtt indítottak légi és szárazföldi támadást az iszlamisták által megszállt szaharai földgázkitermelő telep ellen, a támadásban több terrorista mellett számos túsz is életét vesztette. Az akció több ország – köztük Japán, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok – szerint veszélyeztette a túszok életét.

Újabb halottak

Az algériai különleges erők 15 megégett holttestet találtak szombaton azon a sivatagi gázmezőn, amelyet az al-Kaida hálózattal kapcsolatban álló iszlamista terroristák megtámadtak – közölte egy, a túszdráma körülményeit ismerő forrás.

A tetemek azonosítása folyamatban van. Amennyiben ezek nem a csütörtöki katonai akcióban elhunyt harminc ember egy részének holttestei, akkor akár 45 főre is emelkedhet a halottak száma.

Az algériai hírügynökség szombat hajnali jelentése szerint 12 túsz és 18 túszejtő halt meg az iszlamista terroristák által változatlanul megszállva tartott szaharai földgázkitermelő telep elleni katonai támadásban. Az APS hivatalos hírügynökség mérlege szerint az iszlamisták egy nappal korábbi támadásakor a telepen 132 külföldi és mintegy 600 algériai alkalmazott tartózkodott. Közülük mintegy 100 külföldit és 573 algériait állítólag sikerült kiszabadítani.

A külföldi áldozatok állampolgársága nem ismert, de bizonyos, hogy egy amerikai, egy francia és egy brit nemzetiségű alkalmazott életét vesztette. Nem kizárt, hogy az áldozatok száma magasabb 12-nél. Több forrás szerint még mindig legalább hét külföldi – három belga, két amerikai, egy japán és egy brit állampolgár – van az iszlamisták fogságában. Ezt jelentette az ANI mauritániai hírügynökség is, amelyet feltételezések szerint a terroristák szócsövükként használnak. Hírügynökségi jelentések szerint két malajziai állampolgár is fogságban van.

Az iszlamista támadók különböző források szerint mintegy 30-40-en lehettek. A legelső hírek szerint algériaiak voltak, később azt közölték, hogy Líbiából érkeztek, végül pedig azt, hogy a szomszédos Nigerből. Az azonban szinte bizonyos, hogy a földgáztelep elleni támadást a Maliban kezdett francia katonai intervencióra való válaszként hajtották végre. Miközben újabb terrorista akciókkal fenyegetőznek, követelik, hogy Franciaország vessen véget a beavatkozásnak.

Bombákat szereltek rájuk

Az akciót vélhetően egy Moltar Belmoktar nevű dzsihádista veterán szervezte, aki az al-Kaidával is kapcsolatokat ápoló „maszkos brigád” nevű csoport vezetője – írja a CNN. Az akciót magára vállaló szervezet állítólag azt ajánlotta az Egyesült Államoknak, szabadon engedi az amerikai túszokat, ha cserébe kiengednek két rabot: a World Trade Center elleni 1993-as bombázást előkészítő Omar Abdel Rahman sejket, valamint egy terrorizmussal vádolt pakisztáni nőt. Az alkut az USA visszautasította, arra hivatkozva, hogy terroristákkal nem tárgyalnak.

A kiszabadult túszok beszámolói szerint a túszejtők brutális módszereket alkalmaztak: többük testére robbanóanyagokat tartalmazó mellényt erősítettek, de volt olyan, akinek a nyaka köré szereltek plasztikbombákat. Egy megemenekült túsz beszámolója alapján a robbanószerrel ellátott, bekötött szemű rabokat az AK-47-esekkel felszerelt túszejtők dzsipekbe zsúfolták. Az egyik terepjáró karambolozott, így páran el tudtak menekülni, köztük a történetet elmesélő Stephen McFaul. Más, a telepen dolgozó alkalmazottak – köztük konyhai dolgozók – álruhában próbáltak elmenekülni a helyszínről.

Rovatok