Index Vakbarát Hírportál

Túlságosan katona, nem eléggé herceg

2013. január 22., kedd 18:02

Jobban érzi magát katonaként, mint a királyi család sarjaként. Nem győzi elégszer elmondani, hogy olyan, mint a többiek, és meg is veri őket Playstationnel. Harry herceg, a brit sereg katonája és a bulvármédia vakmerő, közvetlen és néha meztelen kedvence hazatér Afganisztánból.

„Ha valaki rossz dolgokat akar csinálni a mi fiainkkal, kivesszük őket a játékból.” Az idézet nem az új Schwarzenegger-filmből származik. A brit trónörökös kisebbik fia, Harry herceg érzékeltette így a szerepét Afganisztánban, ahonnan épp most tér haza négyhónapos szolgálat végén. Harry egy Apache helikopter fedélzetén, lövészként szolgált.

A herceg elmondta, a támadásokban tálib felkelőket is ölt. Nem tudja, pontosan hányat, de igyekezett ezt is egyszerűen megfogalmazni. „Elveszel egy életet, hogy megments egy másik életet.”

Ezekben a napokban Harry interjúival van tele a brit sajtó, és számos visszatérő motívum mellett egy valamiben szinte minden cikk egyetért. Harry láthatóan sokkal jobban érzi magát katonaként, mint a királyi család tagjának szerepében. Erre utalt ő maga is a válaszában, amikor a Guardian arról kérdezte, jobban érzi-e magát Wales Kapitányként, mint Harry hercegként.

„Egyértelműen. Apám mindig próbált arra emlékeztetni, hogy ki is vagyok, meg ilyesmire. A seregben viszont nagyon könnyű elfelejteni, hogy ki vagy. Mindannyian ugyanazt az egyenruhát viselitek, mind ugyanazt csináljátok. Jól kijövök a többiekkel, és élvezem a munkámat. Ilyen egyszerű ez.”

A másik leggyakoribb visszatérő elem éppen ez. Ahogy az a Guardian jegyzetírójának is feltűnt, Harry interjúiban bingót lehetne játszani azzal, hogy mikor mondja azt, hogy „ő is csak egy a srácok közül”, „normális”, „nem részesül különleges bánásmódban”.

Azt persze ő sem tagadhatja, hogy bármennyire próbált ugyanolyan lenni, mint mások, ez azért mégsem olyan egyszerű. Szerinte három énje van. Az egyik a katona a seregben, a másik ő a magánéletben, a harmadik pedig a családjában betöltött szerepe. Ezek között váltogat, ami nem mindig könnyű.

A sajtóra haragszik

Már csak azért sem, mert szerinte néha "túl sok benne a katona, és nem elég a herceg". Legalábbis ezzel magyarázta a róla előkerült meztelen fényképeket, melyek Las Vegasban készültek. „Lehet, hogy csalódást okoztam ezzel. De végül is a szabadidőmben készültek, én is megérdemlem, hogy legyen magánéletem.”

Ezzel már az újságok felelősségére utal, melyekkel egyáltalán nem felhőtlen a viszonya. 2007-2008-ben szolgált először Afganisztánban, akkor részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken. A brit sajtó helyszíni tudósítói akkoriban tudtak róla, hogy Harry Afganisztánban van, de a kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt. Egy ausztrál bulvárlap aztán mégis megírta - később arra hivatkoztak, nem tudtak a hírzárlatról. A tálibok azonnal meghirdették Harry megölését, akit biztonsági megfontolásokból azonnal hazarendeltek. Ebbe nehezen törődött bele, és ragaszkodott ahhoz, hogy visszatérjen a frontra. Visszatérésekor már nem titkolták el a jelenlétét, de szigorú szabályokhoz kötötték, mi jelenhet meg róla a sajtóban. Harry azonban nem csak rájuk haragszik. Bírálta a Sunt, a Daily Mailt és a Daily Telegraphot is, például azért, mert a második világháborús pilótákhoz hasonlították őt, pedig szerinte teljesen más a helyzet.

Ennek ellenére szinte mindig elolvassa, amiket róla írnak. „Persze, hogy elolvasom, de mindig csak a méreg gyűlik bennem. Nem csak azért, amiket rólam írnak, hanem amit bárkiről, és mindig megússzák. Apám mindig azt mondja, ne olvasd el, csupa szemét!”

A másik oldalról viszont, elég kinyitni egy brit bulvárlapot, hogy lássuk, miért szeretnek annyira foglalkozni vele. A Daily Mail például arról ír, botrányai mellett miért lehet egyre népszerűbb. “Közvetlenségét, báját és vakmerőségét az anyjától, Dianától örökölte” - írja a lap, hozzátéve, hogy Harry mindenben az ellentéte a kimért Vilmosnak, akiről sok mindent el lehet képzelni, de azt nem, hogy a rosszfiúk kiiktatásáról beszél, vagy hogy vidáman Playstationnel fényképezkedjen a seregben.

Harry maga egyébként azt mondja, testvére, aki mentőhelikoptert vezet, biztos irigyli őt, amiért ő sokkal jobb gépet irányíthat. De ez fordítva is így van. "A munkanap végén Vilmos hazamehet a családjához és élvezheti az életet. Mi itt voltunk egy sátorban, tele férfival, és csak Playstationözni tudtunk esténként."

Apropó Playstation. Vagy éppen Xbox. “Nagyon jó vagyok ezekben, szóval azt hiszem, elég hasznos tudok lenni az ujjaimmal. Kérdezzenek csak meg bárkit a srácok közül, mindig megverem őket FIFÁ-ban!"

Rovatok