Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea elzárkózik a tárgyalásoktól

2013. január 23., szerda 06:14 | aznap frissítve

Nem lesznek többé a Koreai-félsziget atommentesítéséről szóló hatoldalú tárgyalások, és Észak-Korea védelmi célból erősíteni fogja haderejét, beleértve az elrettentést szolgáló nukleáris erejét, közölte a phenjani külügyminisztérium néhány órával az után, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szigorította az ország elleni szankciókat.

A dokumentum szerint az Egyesült Államok ellenséges magatartása miatt az atommentesítésről szóló 2005. szeptember 19-i közös nyilatkozat érvényét vesztette, és a hatoldalú tárgyalások véget értek, de Észak-Korea nyitott a béke és biztonság megteremtésének szentelt tárgyalások folytatására.

A BT keddi ülésén az Egyesült Államok kezdeményezésére egyhangúlag elítélte a decemberi észak-koreai rakétakísérletet, és további hat észak-koreai magán- és jogi személyt vett fel az ENSZ feketelistájára. Ezek között van a kommunista ország űrhivatala és űrtechnológiai bizottsága, az utóbbi intézmény igazgatója, Pek Csang-ho, valamint további három személy. Az érintettek kintlévőségeit befagyasztják, és rájuk is kiterjesztik a beutazási tilalmat.

Tavaly december 12-én Észak-Korea először Föld körüli pályára állított egy műholdat. A nyugati országok szerint Észak-Korea a műholdfellövés örvén újabb ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre, amit az eddigi ENSZ-határozatok tiltanak számára. Mivel Phenjan nem hajlandó együttműködni a nemzetközi közösséggel az atom- és rakétaprogramjával kapcsolatos vitás kérdések tisztázásában, a BT eddig már többször szankciókkal sújtotta, és egyoldalú korlátozásokat léptetett életbe ellene az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán, Dél-Korea és több más ország.

A keddi határozat azért is fontos, mert azt a korábban Phenjant támogató Kína is aláírta. Peking kiegyensúlyozottnak nevezte a BT Észak-Koreát elítélő határozatát, és egyelőre nem reagált Phenjan ingerült bejelentésére, miszerint elzárkózik a hatoldalú tárgyalások folytatásától.

A Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalásokat 2003 augusztusában indították Kína, a két Korea, az Egyesült Államok, Oroszország és Japán részvételével. A megbeszélések 2008 decemberében összeomlottak, majd Észak-Korea 2009 áprilisában hivatalosan is bejelentette, hogy nem folytatja az egyeztetéseket.

Rovatok