Index Vakbarát Hírportál

Spórolás okozta a szlovákiai hídomlást

2013. január 29., kedd 13:26 | aznap frissítve

A szakértők szerint tízezer eurós (körülbelül hárommillió forintos) spórolás okozhatta a tavaly novemberi szlovákiai hídomlást, írja a bumm.sk a Pravda című lapra hivatkozva. A kiskerényi (Kurimany) balesetben négy munkás meghalt, tizenketten megsérültek. Az ügyben büntetőeljárás indult.

Lapinformációk szerint néhány plusz acéltámaszték határozottan javította volna az állványzat stabilitását. Az egész állványzat 322 ezer euróba került.

A jelentést már eljuttatták a Nemzeti Autópálya Társaságnak is, a nyomozati anyaghoz is csatolják, mondta el a Pravdának Marcel Jánošík, a társaság szóvivője.

A tragédia kapcsán a szlovák sajtó felidézte: a baleset összefügghet azzal, hogy a válságba került szlovák építőipari cégek nem egyszer csak a kivitelezési költségeket alig meghaladó áron vállalnak el megbízatásokat. A kivitelező cégek túlzó takarékoskodási intézkedései miatt, valamint a hasonló balesetek elkerülése céljából kidolgozott intézkedéscsomagot a héten terjeszti a pozsonyi törvényhozás szakbizottsága elé Ján Počiatek, a szlovák közlekedési, építésügyi és régiófejlesztési tárca vezetője.

A híd Kassától 80 kilométerre északnyugatra épül, és a D1-es autópálya felett ível majd át. A tervek szerint március 15-én folytatódhat az építkezés.

Rovatok