Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant az elnökjelölt helikoptere

2013. február 4., hétfő 06:10

Lino Cesar Oviedo egy vidéki politikai gyűlésről tért vissza éppen szombat este a fővárosba, amikor a helikopter rossz időjárási körülmények közé került, és lezuhant. A gépen tartózkodó mindhárom ember, az elnökjelölt, testőre és a pilóta meghalt – mondta egy légi irányítási szóvivő. Egy szemtanú szerint a helikopter a földnek csapódás után felrobbant.

A 69 éves Oviedo az ország harmadik legnagyobb ellenzéki pártjának (Erkölcsös Állampolgárok Nemzeti Uniója, UNACE) jelöltjeként indult volna az áprilisi elnökválasztáson. Az asuncióni parlament tavaly alkotmányos vádeljárásban felmentette tisztségéből Fernando Lugo elnököt, mert felelősnek tartották azért, hogy meghalt 17 ember egy illegális földfoglalók és a rendőrség közötti összecsapásban.

Az idei elnökválasztásig Federico Franco alelnököt bízták meg az ideiglenes államfői tisztséggel. A nyugalmazott tábornok és volt hadsereg-főparancsnok Oviedo több korábbi elnökválasztáson is indult, és a Reuters szerint nem mindig használt demokratikus eszközöket. Mint még ezredes 1989-ben azt a feladatot kapta Andrés Rodríguez tábornoktól, hogy tartóztassa le Alfredo Stroessner diktátort. Rodríguez egy véres puccsal hatalomátvételt hajtott végre, ő lett az elnök, Stroessnert pedig Brazíliába száműzték, ahol 2006-ban meghalt.

Rovatok