Index Vakbarát Hírportál

Egy ausztrált is gyanúsítanak a burgaszi robbantással

2013. február 5., kedd 14:27

Egy ausztrál állampolgár is szerepel a gyanúsítottak listáján a tavaly július 18-án nyolc halálos áldozatot követelő burgaszi buszrobbantás ügyében – írja az AP egyik blogja.

A bolgár hatóságok várhatóan kedden hozzák nyilvánosságra a nyomozás során felderített információkat. Az amerikai hatóságok várakozásai szerint a bolgárok a Hezbollah militáns szervezetethez fogják kötni a merényletet. Izrael korábban azt állította, hogy Irán és a Hezbollah állt a merénylet mögött, utóbbi szervezet azonban tagadta, hogy köze lenne a robbantáshoz.

Múlt hónapban az ügyet vezető nyomozó, Stanelia Karadzhova azt nyilatkozta: a robbantást nem öngyilkos merényletnek szánták, a robbanószert vagy véletlenül, vagy távirányítással aktiválhatta valaki. A nyomozót azóta elbocsátották a sajtónak adott nyilatkozatai miatt, ezért a nyomozás eredményeiről kiszivárgott információk forrásai a gyanúsítottak hivatalos megnevezéséig névtelenséget kértek.

Izraeli turistákat szállított

Összesen nyolcan haltak meg és harmincegyen megsebesültek a Fekete-tenger partján fekvő Burgaszban, miután tavaly július 18-án felrobbantottak egy izraeli turistákat szállító buszt. A buszon hat izraeli halt meg, két halálos áldozat bolgár. Az izraeli külügyminisztérium szerint a burgaszi merényletben megsebesült 32 emberből legalább 31 izraeli állampolgár volt.

A robbanás nagyon erős volt, a lángok több mint öt méter magasra csaptak fel. A robbanás után két további busz kigyulladt. A merényletet senki nem vállalta magára.

Rovatok