Index Vakbarát Hírportál

Fehéroroszország móresre tanítja Európát

2013. február 5., kedd 10:08

Emberi jogi jelentést készített egyes, magukat hagyományosan „fejlett demokráciáknak” nevező országokról a fehérorosz külügyminisztérium a tárca honlapja szerint.

Az Emberi jogok megsértése egyes országokban 2012-ben című dokumentumot olyan tények illusztrálják, amelyekkel ezek az országok megsértették a nemzetközi jogi kötelezettségeiket – írta Vladzimir Makej külügyminiszter a jelentés előszavában.

A jelentés 23 európai országban, közöttük Lengyelországban, Ausztriában, Litvániában, Lettországban, Észtországban, Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, valamint az Egyesült Államokban és Kanadában elkövetett emberi jogi vétségeket idézi a fehérorosz nagykövetségek és a média által közölt adatok alapján – írta a Hszinhua kínai hírügynökség.

A jelentésben szereplő jogsértések között szerepel faji megkülönböztetés, kínzás, volt hivatalnokok és újságírók elleni politikai megtorlás, bevándorlók és menekültek emberi jogainak megsértése, a mozgás-, gyülekezési és sajtószabadsággal való visszaélés, az állampolgársághoz való jog, valamint gazdasági és szociális jogok megsértése.

Az Egyesült Államok volt külügyminisztere, Condoleezza Rice által „Európa utolsó diktátorának” nevezett Alekszandr Lukasenko  elnök 18 éve vaskézzel irányítja Fehéroroszországot, amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államok számos szankcióval sújtott az emberi jogok megsértése miatt. A vitatott tisztaságú 2010-es elnökválasztás után számos tiltakozó ellenzékit ítéltek börtönbüntetésre, korlátozzák a sajtó- és gyülekezési szabadságot. Fehéroroszország az utolsó európai állam, ahol továbbra is végrehajtanak kivégzéseket.

Rovatok