Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a legnagyobb orosz szekta alapítóját

2013. február 7., csütörtök 16:54

Első fokon 11 év szigorított javító-nevelő táborban letöltendő szabadságvesztésre ítélték csütörtökön a legnagyobb oroszországi szekta alapítóját – jelentette a RIA Novosztyi orosz  hírügynökség. Konsztantyiv Rudnyevet emberi és személyiségi jogokat sértő vallási közösség alapításában, nemi erőszak elkövetésében, szexuális jellegű erőszakos cselekményekben és illegális kábítószer-kereskedelemben találta bűnösnek a szibériai nagyváros kerületi bírósága.

A 41 éves férfi 1989-ben alapította az Asram Sambala elnevezésű szektát, amely kiterjedt hálózattal rendelkezett. 18 orosz régióban, így a legnagyobb orosz városokban, valamint Ukrajnában, Görögországban és Németországban is voltak követői. Tíz év múlva egyes becslések szerint 15 ezer tagja volt. Később harmincezerre duzzadt az Asram Sambala szekta követőinek száma, de a hatóságok áldozatként 16 ezer személyt tartanak számon. Egyikük édesanyja elmondta, hogy a fia 15 évesen kezdett a szekta jóga tanfolyamaira járni, majd 18 évesen elhagyta otthonát, csatlakozott Rudnyev követőihez és azóta semmit sem tud róla.

A RIA Novosztyi jelentése szerint Novoszibirszkben a szektára 2009-ben figyelt fel az ügyészség, amikor egy helyi lakos eltűnése miatt nyomoztak. A fiatal nőt egy Novoszibirszk környéki településen, a szekta egyik telepén találták meg. Rudnyev 1999 óta szövetségi körözés alatt állt, miután az orosz hatóságok szerint a szekta ideológiája társadalom-és családellenes és magát általában szembehelyezte a társadalommal.

Konsztantyin Rudnyev magát Szíriusz jövevényének nevezte és tanításának lényegét a Puty duraka (A bolond útja) című könyvében fogalmazta meg. Ebben kigúnyolta a családalapítást, a gyermekek iránti vágyat, a tanulást, a munkát. Híveinek vakon teljesítenie kellett a guru kívánságait, aki azt ígérte, hogy minden feleslegestől megszabadítja őket a fénylő jövőbe vezető úton. Ezek az eszmék elsősorban a fiatalokat vonzották. Követői a 18-30 évesek közül kerültek ki.

Konsztantyin Rudnyevet az orosz hatóságok 1999 óta több alkalommal próbálták felelősségre vonni, de hívei nem vallottak ellene és azt állították, hogy önként követték őt. Végül 2010-ben letartóztatták és a 2011 júliusában kezdődött zárt tárgyaláson folytatták le ellene a pert. A férfi ügyvédei fellebbeznek az ítélet ellen.

Rovatok