Index Vakbarát Hírportál

Öngyikos lehetett a Moszad titkos foglya

2013. február 14., csütörtök 14:35

A Moszad izraeli titkosszolgálat egy ausztrál ügynöke leplezhette le azt a három évvel ezelőtti dubaji akciót, amelyben megölték Mahmúd al-Mabhúhot, a palesztin Hamász radikális iszlamista szervezet egyik parancsnokát – írta csütörtökön a al-Dzsarída című kuvaiti lap nyugati forrásokra hivatkozva.

A leleplezésre válaszul a Moszad elrabolta, több hónapig titokban fogva tartották, majd a rabságban öngyilkos lett – folytatta az újság. Ezzel megoldódni látszik az izraeli médiát kedd óta foglalkoztató „X fogoly" rejtélye.

Ben Zygier, alias Ben Alon, alias Ben Allen Moszad-ügynök a kuvaiti lap szerint részt vett Mahmúd al-Mabhúh 2010. januári kivégzésében, majd kapcsolatba lépett a kuvaiti hatóságokkal, és védelmükért cserébe felfedte nekik az akció részleteit.

A más forrásokból meg nem erősített hír szerint az izraeli titkosszolgálat megtalálta búvóhelyén, elrabolta és bebörtönözte, majd árulásért perbe fogták. Ő volt a 2010 elején letartóztatott titokzatos „X fogoly” a Ramla városi Ajalon börtön szupertitkos magánzárkájában. Az izraeli börtönhatóságok szerint az állandó megfigyelés ellenére 2010. december 15-én állítólag felakasztotta magát.

Fogva tartása olyannyira titkos volt, hogy még az őrök sem ismerték személyazonosságát. Halála után egy héttel az ausztráliai  Melbourne-ben családja eltemette, ügyében nem kívánnak nyilatkozni.

Az „X fogoly" rejtélye kedd óta foglalkoztatja az izraeli közvéleményt, ugyanis az ABC nevű ausztrál közszolgálati tévécsatornán egy oknyomozó riport felfedte a titkos fogoly nevét, amit szerdán három parlamenti interpelláció hatására – az eddigi tilalmat feloldva – nyilvánosságra hozhattak a zsidó államban.

Az ABC riportja szerint a halálakor 34 éves Ben Zygier nevű ausztrál jogász Izraelbe költözése után felvette a Ben Alon nevet, majd a Moszadnak dolgozott. Az ABC szerint a Moszad által alkalmazott zsidók új útlevelet kérnek Ausztráliában Izraelben felvett új nevükkel, amellyel szabadon közlekedhetnek az arab országokban és Iránban. Ben Zygiernek is volt Ben Allen névre kiállított ausztrál útlevele.

Kedd reggel az izraeli miniszterelnöki hivatal sürgős megbeszélésre hívta a fontosabb izraeli médiumok vezetőit, érzékeny információk elhallgatására és a kormánnyal való együttműködésre kérve őket. Ezt követően a kneszetben Ahmed Tibi, az Egyesült Arab Lista képviselője interpellált az ügyben, megkérdezte, valóban öngyilkos lett-e egy izraeli börtönben egy hamis személyazonossággal őrzött ausztrál állampolgár. Az igazságügyminiszter sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta ezt.

Rovatok