Index Vakbarát Hírportál

Ikreiért perel egy magyar nő az USA-ban

2013. február 15., péntek 20:40 | aznap frissítve

13 éves iker fiainak felügyeletét próbálja peres úton visszaszerezni korábbi férjétől egy magyar nő az Egyesült Államokban.

A 37 éves Simona Oana Olson Romániában született, de amerikai állampolgársággal is rendelkezik. 1996-ban házasodott össze Oliver Williams Olsonnal Romániában, a gyerekek pedig 1999-ben születtek. Folytatva a világjárást, 2004-ben költöztek Budapestre, számol be az esetről a Tennessean.

A most beadott keresetből kiderül, hogy 2004 és 2012 között Simona és az ikrek Magyarországon éltek, míg férje rendszeresen Romániába járt dolgozni. Miután a lány megszerezte itthon fogorvos diplomáját, közösen úgy döntöttek, hogy Romániában keres ő is munkát. Az álláskeresés nehézségei miatt pedig abban is megegyeztek, hogy nyárra az ikreket a férj szüleihez küldik az Egyesült Államokban található Cottontownba. Szeptember 10-én pedig a férj szüleihez utazott, hogy visszahozza a gyerekeket, de sosem tértek vissza. Tizenegy nappal később pedig az amerikai férfi beadta a válókeresetet és a gyerekek ideiglenes felügyeletének jogát kérte a Summer County-beli bíróságon.

Indoklásában azt mondta, hogy abban a hónapban vált külön a feleségétől és már több mint hat hónapja rendelkezik lakhellyel Tennesseeben, ha pedig visszatérne Romániába, felesége indítana ellene válási eljárást. Simona Olson több állítást is vitatott a keresetből. Szerinte férjének nincs állandó lakhelye Tennesseeben 2009 óta, ráadásul ő sosem járult hozzá ahhoz, hogy az ikrek az Egyesült Államokban maradjanak. Elmondása szerint az utóbbi időben pedig a gyerekek apja azt is megtagadja, hogy telefonon beszéljen a fiaival.

Simona Olson a gyermekek jogait biztosító hasonló esetekben biztosító, Magyarország és az Egyesült Államok által is aláírt megegyezésre hivatkozva kéri vissza a felügyeleti jogot. Mint írja, helyrehozhatatlan sérülések érhetik az ikreket, akitől megtagadták hogy anyjukhoz és otthonukhoz közel, barátaik, iskolájuk és kultúrájuk közelében éljenek.

Rovatok