Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárd dollárt játszott el az egykori polgármester

2013. február 16., szombat 10:19

San Diego egykori polgármestere depressziójára hivatkozott, amikor bevallotta, hogy 2,1 millió dollárt sikkasztott halott férje alapítványából, majd a kezdőtőke segítségével tíz éven át szerencsejátékozott. Összesen egymilliárd dollár fordult meg a kezei között.

Agydaganata miatti depresszióra hivatkozott és ártatlannak vallotta magát a 66 éves Maureen O'Connor a bíróság előtt, amikor megkérdezték tőle, miért sikkasztott el 2,1 millió dollárt a néhai férje nevében létrehozott alapítvány kasszájából. Vádalkut kötött, és két évet kapott, hogy visszafizesse a pénzt, illetve kezeltesse szerencsejáték-függőségét.

"Vissza akartam fizetni a pénzt" - mondta a bírsósági meghallgatás utáni sajtótájékoztatón. A nőnél 2011-ben diagnosztizáltak agydaganatot, ami ügyvédjei szerint befolyásolta józa ítélőkészségét. Azóta a tumort eltávolították.

Az államügyész elfogadta a védekezést, és a nő egészségügyi állapota, valamit korábbi áldozatos munkája miatt nem kért azonnali börtönbüntetést a sikkasztás miatt. "Maureen O'Connor éveken át dolgozott San Diego polgáraiárt, és ezt értékeljük, de a felelősségrevonást így sem kerülheti el." Dr. Joshua Bederson, a Mt. Sinai kórház vezető idegsebésze szerint elképzelhető, hogy a tumor okozta O'Connor szerencsejáték-függőségét, bár ő maga még nem hallott ilyesmiről. O'Connornak ugyan egy fillérje sincs, de 7,5 millió dollárra perel éppen egy ingatlancéget egy 2005-ös tranzakció miatt. Ha az elsikkasztott kétmillió dollárt visszafizeti,  az alku értelmében nem kell börtönbe vonulnia, ellenkező esetben a bíróságon múlik, milyen hosszú büntetést kap.

O'Connor 1986 és 1992 között volt San Diego első polgármesternője. A szerencsejátékokhoz férje, a Jack in the Box nevű gyorsétteremlánc alapítójának halála után menekült. Először 2001-ben ült le a játékautomaták elé, és tíz éven át videópókerezett San Diego, Las Vegas és Atlantic City játéktermeiben. Az államügyész szerint a gépek úgy vannak beállítva, hogy a befizetett pénz 80 százalékát adják csak ki, így O'Connor egyre többet költött szenvedélyére.

A nő az évek során rengeteg pénzt nyert, legnagyobb éves bevétele a 200 millió dollárt (43,8 milliárd forint) is meghaladta. Aztán menetrendszerűen veszíteni kezdett, így pénzzé tette mindenét, kölcsönöket kért a barátaitól és még a házát is eladta, 2.,5 millió dollárért. O'Connor a férje után 40-50 millió dollárt örökölt, a szerencsejátékra viszont mindene ráment, és most a testvérénél lakik a vendégszobában.

Az államügyészi hivatal szerint O'Connor 2010-re a kaszinószövetség adatai szerint egymilliárd dollárt nyert (kb. 230 milliárd forint), de ha a nettó veszteségét nézzük, az 13 millió dollár volt.

Rovatok