Index Vakbarát Hírportál

Nem európai lesz a pápa

2013. február 17., vasárnap 15:14 | aznap frissítve

A pápa szándékainak "utolsó, legfelsőbb szintű kinyilatkoztatása volt" öt fejlődő térségbeli bíboros kinevezése 2012 végén. Poupard bíboros szerint XVI. Benedek pápa akkor már eldöntötte, hogy lemond.

XVI. Benedek pápa utolsó bíborosi kinevezései a távozó egyházfő azon szándékát jelzik, hogy ne európai utód kövesse őt a katolikus egyház élén - mondta a pápa egyik közeli munkatársa a The Sunday Timesnak.

Paul Poupard bíboros, aki 25 éve ismeri XVI. Benedeket, és 2007-ig a Vatikán kulturális minisztériumának megfelelő Szentszéki Kulturális Tanácsot vezette, a tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak úgy fogalmazott, hogy a pápa szándékainak "utolsó, legfelsőbb szintű kinyilatkoztatása volt" öt fejlődő térségbeli bíboros kinevezése a tavalyi év végén. Poupard bíboros szerint XVI. Benedek pápa akkor már eldöntötte, hogy lemond.

A magas rangú vatikáni tisztviselő szerint "a lemondás sokkja" is arra késztetheti a bíborosi testületet, hogy - csakúgy, mint 1978-ban, "a keleti tömbből érkező" Karol Wojtyla, vagyis Benedek lengyel elődje, II. János Pál esetében - "bátorságot tanúsítsanak", és ezúttal Európán kívüli jelöltet válasszanak.

Ahogy arról beszámoltunk, 4-5 név is kering a sajtóban, köztük Erdő Péter bíborosé is.

Rohamosan romlott a pápa fizikai állapota

Poupard a brit lapnak adott interjúban elmondta azt is, hogy a konzisztóriumi teremben ülésező bíborosi testületet teljesen váratlanul érte múlt hétfőn XVI. Benedek pápa bejelentése lemondási szándékáról. "Abban a pillanatban jöttem rá, hogy mit fog mondani, amikor kiejtette az ingravescente aetate (előrehaladott kor) utalást" az előre megírt latin nyelvű nyilatkozatban - mondta a bíboros a The Sunday Timesnak. "Saját érzéseimet a többi bíboros arcán láthattam viszont - meglepetés, sokk, megrökönyödés és szomorúság" - fogalmazott Poupard.

Elmondta azt is, hogy már tavaly nyáron megdöbbenéssel figyelte XVI. Benedek fizikai állapotának romlását. Poupard szavai szerint a pápának a járás is fájdalmat okozott, két segítőnek kellett őt támogatnia ahhoz is, hogy néhány lépcsőn fel tudjon menni.

A bíboros véleménye szerint ugyanakkor a pápa nem csupán kora és egészségi állapota miatt mond le, hanem a pápai időszakát beárnyékoló ellentmondásos ügyek miatt is. Poupard ezek között említette a szexuális visszaélések szította botrányt, az egyházon belüli "frakcióvillongásokat", és a bizalmas vatikáni dokumentumok ellopásáért elítélt volt pápai komornyik, Paolo Gabriele ügyét is.

Rovatok