Index Vakbarát Hírportál

Hoax volt a MIT-en felbukkant fegyveres

2013. február 24., vasárnap 10:58

Egy golyóálló mellénybe öltözött fegyveres férfi felbukkanása miatt zárta le a Massachusetts államban található MIT campusát a cambridgei rendőrség. Később kiderült, hogy hamis bejelentésről volt szó, a hír azonban addigra végigjárta az internetet, írja az Atlantic Wire.

A cambridgei rendőrség szombaton reggel fél nyolckor kapott bejelentést arról, hogy egy fegyveres férfit láttak az egyetem főépületénél. Minden bevethető egységet odairányítottak, és lezárták az egyetem területét. Az MIT weboldalán pedig egy üzenet fogadta az odalátogatókat, arra figyelmeztetve az egyetemi polgárokat, hogy mindenki maradjon zárt helyen, és ha bárki bármi gyanúsat észlelne, haladéktalanul értesítse a campus rendőrségét.

Az egyetem munkatársai külön levelet kaptak, amiben a veszélyre figyelmeztették őket. Ráadásul a helyzet komolyságát támasztotta alá az is, hogy időközben előkerült egy korábbi bejelentés is, amiben a fegyveres férfit két mérföldnyire látták az egyetem épületétől. A rendőrség elkezdte átkutatni az egyetem területét. És miközben nem találtak senkit sem fegyverrel, az interneten már az kezdett el terjedni, hogy csak egy hoaxról van szó.

Délelőtt 10 órára pedig kiderült, hogy a bejelentés a fegyveres férfiról teljesen megalapozatlan volt. Azt még mindig nem tudni pontosan, hogyan és miért terjedt el a hír. A legfrissebb információk alapján az első bejelentés egy e-mailből származott, amit ráadásul a rendőrségi információk alapján New York-i ip-címről küldtek.

Szombat délután annyit a rendőrség munkatársai is megerősítettek, hogy elektronikus úton tájékoztatták őket a fegyveres felbukkanásáról, bár azt nem ismerték el, hogy egy e-mailt kaptak. A sajtótájékoztatón azt is közölték, hogy nyomozás indult, hogy megtalálják a hamis riasztás forrását, akivel szemben vádat is kívánnak majd emelni. A legfrissebb információk szerint az FBI és a titkosszolgálat is beszáll a nyomozásba, hogy megtalálják a hoax elindítóját.

Rovatok