Index Vakbarát Hírportál

Erdő Péter lehet a gulyáspápa

2013. február 26., kedd 18:12

Mivel a pápaválasztó konklávénak nincs egyértelmű esélyesnek mondható jelöltje, a vatikáni ügyek szakértője, John Allen szerint Erdő Péter esztergom–budapesti bíboros-érseknek jó esélye lehet arra, hogy őt válasszák meg. A National Catholic Reporter (NCR) újságírójának megfogalmazása szerint Erdő könnyen "gulyáspápa lehet", hacsak az egyház latin-amerikai, afrikai és más, európán kívüli szárnya nem állít egy erős jelöltet.

A cikk szerint bár Erdő esélyeit a magyar lapok óvatos szkepticizmussal kezelik, a magyar egyházi személyiség jó néhány szavazatra számíthat a pápaválasztó konklávé európai tagjai közül. A 116-ból 61 szavazatot adnak le az európaiak, a megválasztáshoz az kell, hogy egy jelölt szerezze meg az összes szavazat kétharmadát, vagyis 77-et. Allen szerint Erdőnek erre is lenne esélye, ugyanis jó kapcsolatot ápol az egyház afrikai ágát képviselő vezetőkkel. Feltételezve, hogy az összes európai és afrikai szavazatot Erdő kapja, már csak öt további hiányozna.

Allen összefoglalója szerint az is a magyar érsek esélyeit erősíti, hogy Erdő erős kezű szervező, aki képes lenne megbirkózni a katolikus egyház következő vezetője előtt álló feladatokkal. A pápaságra esélyes katolikus vezetőkről sorozatot író Allen szerint Erdő mellett szól, hogy nemcsak tökéletesen beszél olaszul, de jobbára az egyház hagyományos értékei mellett érvel minden megszólalásakor.

A Rómában élő újságíró szerint azonban könnyen lehet, hogy sokan pont az olyan nyilatkozatai miatt pártolnak el Erdőtől, amikor például a médiát ostorozza, amiért az főleg az egyházzal kapcsolatos negatív híreket emeli ki, hamis képet festve a katolikus mindennapokról. Szintén kérdés, hogy az eddig főleg háttérfiguraként tevékenykedő magyar színpadképes-e pápaként.

Bár korábban többször is elhangzott, hogy a következő pápának fiatal és életerős embert kellene választani, a National Catholic Reporter (NCR) újságírója szerint talán mégsem mindenki támogatja azt, hogy a hatvanéves Erdő akár húsz éven át is a katolikus egyház élén maradjon.

Erdőt korábban más források is a legesélyesebb európai jelöltek közé sorolták, de neve csak XVI. Benedek lemondása után került elő, mondta el egy névtelen forrás az olasz Italianinsider újságírójának, amely korábban a pápához közel álló forrásoktól is esélyesként hallotta vissza a magyar érseket. Az Index információi szerint az olasz hírügynökségek sorban állnak azért, hogy interjút készíthessenek Erdő Péterrel.

Az NCR elemzésétől függetlenül a magyar találgatásokra is érdemes odafigyelni. Az Ideaintézet bloggere szerint több szempont is erősen gyengíti Erdő esélyeit. Az egyik ilyen, hogy bár kívülről erősnek látszik, itthon mégsem tudta megakadályozni, hogy a pécsi vagy győri egyházmegyék pénzügyi botrányai bírósági fázisig jussanak, márpedig ennél többet kell tudnia annak, aki a valószínűsíthetően pénzügyi és pedofilbotrány előtt álló egyházat szeretné irányítani.

Rovatok