Index Vakbarát Hírportál

Erdő Péter Rómába utazott

2013. február 27., szerda 10:46

Erdő Péter bíboros, prímás Rómába utazott, hogy XVI. Benedek pápai szolgálatának utolsó előtti napján, szerda délelőtt részt vegyen a visszavonuló katolikus egyházfő nyilvános audienciáján, közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense.
Tízezrek gyűltek össze reggel a római Szent Péter téren és a környező utcákban. A mellékutcákban hatalmas kivetítőket állítottak fel. A tömeg többször is kórusban skandálta a pápa olasz nevét (Benedetto).

Csütörtökön Magyarország számos településén tartanak hálaadó szentmisét XVI. Benedek nyolcéves pápai szolgálatáért. A hívők együtt imádkoznak majd a katolikus egyházért, a pápaválasztásra készülő bíborosokért és Róma majdani új püspökéért is.

XVI. Benedek pápa csütörtök délelőtt a VIII. Kelemen pápáról elnevezett Sala Clementina teremben köszön majd el a bíborosoktól, akik a búcsúztatására érkeztek Rómába. Délután Castelgandolfóban, a palota belső udvarára nyíló ablakból köszönti majd a város lakosait. Este nyolc órakor lemond.

A katolikus egyházfő február 11-én jelentette be, hogy 28-án lemond pápai tisztségéről. XVI. Benedek, aki áprilisban tölti be 86. évét, azt mondta, Isten előtt többször is lelkiismereti önvizsgálatot tartott, és megbizonyosodott arról, hogy előrehaladott kora miatt már nincs elég ereje megfelelő módon gyakorolni a pápai hivatást.

A szentszéki szóvivő hétfőn közölte: XVI. Benedek motu proprio apostoli rendelkezést bocsátott ki a konklávé szabályairól, ebben a bíborosi testületre bízta a pápaválasztás időpontjáról szóló döntést. "Jelenleg senki sem tudja megmondani, mikor kezdődik a konklávé, de akár már március elején kezdődhetne" - fogalmazott Federico Lombardi.

Erdő Péter Magyarország egyetlen, pápaválasztói joggal rendelkező bíborosa. Mivel a pápaválasztó konklávénak nincs egyértelmű esélyesnek mondható jelöltje, a vatikáni ügyek szakértője, John Allen szerint Erdő Péternek jó esélye lehet arra, hogy őt válasszák meg. Azt írta, hogy ha az összes európai és afrikai bíboros rá szavaz, már csak öt szavazat kell a győzelemhez.

Rovatok