Index Vakbarát Hírportál

Közel lehet a szerb-koszovói megállapodás

2013. március 15., péntek 12:19

Az Európai Unió olyan megállapodás-tervezetet készített a zömmel szerbek lakta Észak-Koszovó közigazgatására, amelyet mind Belgrád, mind Pristina elfogadott, jelentette a Blic című szerb napilap.

A tervezet értelmében Pristina új hatásköröket adna át az észak-koszovói szerb önkormányzatoknak, ezek pedig átadnák eddigi hatásköreiket egy dél-szerbiai önkormányzati szövetségnek, amely azután hat dél-szerbiai és négy észak-koszovói szerb önkormányzatot foglal majd magába, írta a lap.

A vitában szemben álló mindkét fél elégedett a megoldással a lap szerint, és már csak néhány apró részletet kell tisztázni. Pristina elmondhatja, hogy az új hatáskörök átadásával semmilyen engedményt nem tett, Belgrád pedig azt hangoztathatja, hogy a szerb önkormányzati szövetség hatásköröket kapott, írta a Blic.

Az Észak-Koszovó közigazgatására vonatkozó megállapodás előfeltétele annak, hogy Belgrád megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat a EU-val. A Szerbiától 2008-ban elszakadt, függetlenségét kikiáltó Koszovó északi részében lényegében továbbra is szerb közigazgatási szervek működnek. Az EU a párhuzamos struktúrák felszámolását, a szerb-koszovói viszony normalizálását előfeltételnek tekinti ahhoz, hogy Belgrád – és majdan Pristina – közelebb kerüljön az unióhoz.

Rovatok