Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas droglabort találtak Kolumbiában

2013. március 17., vasárnap 01:09

Csaknem négy tonna kokaint foglalt le Kolumbiában a hadsereg, amely a művelet során egyúttal felfedezte a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) legnagyobb droggyártó laboratóriumát.

Jorge Mora ezredes beszámolója szerint az ország délnyugati részében, lakatlan területen kialakított 500 négyzetméteres laborban 70 ember dolgozhatott, napi termelési kapacitása pedig az egy tonnát is elérte. A lefoglalt 3,9 tonna kokaint a vizsgálat szeriont közép-amerikai és egyesült államokbeli piacokra szánták.

A műveletet Mora közlése szerint még a múlt hét elején hajtották végre. Akciója közben a katonaság rövid tűzharcba is keveredett a gerillákkal.

A szélsőbaloldali FARC a legnagyobb lázadószervezet Kolumbiában, csaknem 50 éve folytatja harcát a hatalom ellen. A fegyveres konfliktus a kormány becslései szerint már mintegy 600 ezer halálos áldozatot követelt. A két fél jelenleg béketárgyalásokat folytat Kubában.

A hadsereg szerint a most megsemmisített droglabor bevételét a FARC harci tevékenységeinek finanszírozására fordították.

Rovatok