Index Vakbarát Hírportál

Maroknyi magyar csapat megy Maliba

2013. március 18., hétfő 13:45

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága (MH ÖHP) hétfőn, Székesfehérváron búcsúztatta azokat a magyar katonákat, akik az Európai Unió Mali Kiképző Művelet (EUTM Mali) állományának tagjaként teljesítenek majd szolgálatot az afrikai országban.

A kibocsátó ünnepségen Domján László vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka elmondta: a magyar katonák ismét részt vehetnek egy válság megoldásában, hogy megóvják a civil lakosságot.

Egy tiszt február 27. óta már Maliban van, ő összekötő feladatot lát el a nemzetközi parancsnokság és a műveletben résztvevők között. Kedden indul útnak három katona, aki az MH egészségügyi központjának dolgozója. Ők a német vezetésű tábori kórházban szakegészségügyi feladatot fognak ellátni. Április 13-án követi őket még hat katona, aki a mali hadsereg mesterlövészeit képezi ki a portugálokkal együttműködve.

Domján László kiemelte: Magyarország tapasztalt, korábban Koszovóban és Afganisztánban a helyi biztonsági erők megerősítésén dolgozó katonákat küld a misszióba. A magyarok biztonságban lesznek, hiszen az ország déli részében teljesítenek majd szolgálatot, míg a harci cselekmények Mali északi részén vannak.

Korábban jelen voltak a magyar katonák Mozambikban, Szomáliában és Ugandában is. Jelenleg egy katonai-rendőri kontingens tagjaiként teljesítenek szolgálatot magyar katonák Egyiptom és Izrael határán, a Sínai-félszigeten. Szintén jelen vannak az ENSZ nyugat-szaharai missziójában katonai megfigyelőként, az EU kongói műveleteiben tanácsadói szerepkörben, valamint a szomáliai hadsereg képességeinek fejlesztésében az EU kiképzőcsoportjának tagjaként.

Franciaország a Mali északi részét ellenőrzésük alatt tartó iszlamista milíciák előretörésének megállítására, Mali elnökének kérésére január 11-én indított katonai akciót a nyugat-afrikai országban. Az akciót az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag támogatta.

Az Európai Unió Mali-missziójához való magyar katonai hozzájárulást engedélyező kormányhatározat március 8-án jelent meg. A kormány döntése alapján a Magyar Honvédség állományából legfeljebb 15 (váltási időszakban legfeljebb 30) emberrel járul hozzá a misszióhoz. A magyar szerepvállalás a művelet mandátumában meghatározott ideig, de legfeljebb 2014. május 18-áig tart. A mali kiképző műveletben történő magyar katonai szerepvállalás érdekében 555 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a kormány.

Rovatok